loader
Foto

Documentar TVR 1: Provocări, decizii, efecte - Kurzii

Dintotdeauna, visul lor a fost să aibă un statut independent. În cel de-al şaptelea episod al seriei documentare Provocări, decizii, efecte , aflăm povestea kurzilor din întreaga lume. Vineri, 16 iunie, de la 22.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Dincolo de titlurile dominante ale unei zile se află adevăratele provocări şi cei care iau decizii şi influenţează politica mondială: politicieni, ambasadori, militari, specialişti în geopolitică. Gândurile, speranţele şi regretele lor în ceea ce priveşte temele majore ale frământatei lumi contemporane se regăsesc în seria documentară Provocări, decizii, efecte. Le puteţi descoperi în fiecare seară de vineri, la ora 22.00, la TVR 1 şi TVR+.

Narată de actorul nominalizat la Oscar David Strathain (Good Night, and Good Luck, Lincoln), seria Provocări, decizii, efecte cuprinde documentare în care apar intervievate aproape 100 dintre cele mai importante personalităţi din domeniul relaţiilor externe.

În cel de-al şaptelea episod al seriei, aflăm povestea populaţiilor kurde. Puţini aliaţi ai Americii din Orientul Mijlociu sunt mai hotărâţi decât kurzii irakieni, o minoritate oprimată în timpul lui Saddam Hussein. SUA au câştigat încrederea poporului kurd impunând o zonă interzisă zborului deasupra regiunii, timp de 12 ani, în ajunul începerii Primului Război din Golf, în 1991 – ceea ce a marcat pentru ei debutul unei perioade de independenţă. Acum, SUA au în vedere ca aliaţii lor kurzi să oprească avansarea autoproclamatului stat islamic. Dar, la rândul lor, şi kurzii văd în frământările din zonă o ocazie de a-şi forma un stat independent.

În număr de aproape 30 de milioane, populaţii kurde pot fi găsite în Turcia, Siria, nordul Irakului şi în Iran. Încă din vremea Imperiului Otoman, visul lor a fost să aibă un statut independent. Mai multe amînunte aflăm din documentarul Provocări, decizii, efecte, vineri, 16 iunie, ora 22.00, la TVR 1 şi TVR +.

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.