loader
Foto

Galerie foto

Documentar în premieră la TVR 1: Scafandrii de luptă ai României

"Oameni-broască" . Aşa au fost supranumiţi scafandrii de luptă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Despre ei am aflat în documentarul programat de TVR 1 marţi, 19 iulie, de la ora 22.00.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

TVR 1 a difuzat, în premieră, marţi seară, de la ora 22.00, un documentar despre scafandrii de luptă ai României. Realizatoarea Cristina Ţilică ne-a propus un portret al aşa numiţilor oameni-broască. Aşa au fost supranumiţi scafandrii de luptă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Unii dintre ei au devenit scafandri deminori, specializaţi în detectarea şi neutralizarea minelor marine sau a dispozitivelor explozive improvizate. Lor li s-au adăugat, după război, scafandrii de mare adâncime, experţi în lucrările tehnice subacvatice.

(w882)

Simulatorul din laboratorul hiperbar, acolo unde se antrenează scafandrii militari, reproduce condiţiile de scufundare cu turela amplasată la bordul navelor de mare adâncime. Exerciţiile lor sunt similare cu cele ale astronauţilor. Militarii petrec mai multe zile la rând într-un laborator hiberbar, unde se recreează atmosfera de la 80 de metri adâncime. Cumpărat din Franţa în anii ’80, laboratorul hiperbar este singurul de acest gen din sud-estul Europei, unde scafandrii se pot antrena pentru a coborî la adâncimi de sute de metri. Antrenamentul celor care fac exerciţii aici forţează organismul la maximum.

(w882)

Scafandrii de luptă ai României au ca principală misiune asigurarea securităţii maritime şi fluviale a ţării noastre, contribuind, de asemenea, şi la dezvoltarea diplomaţiei navale româneşti pe mările şi oceanele lumii.

(w882)

Documentarul poate fi vizionat şi la TVR HD - sâmbătă, 23 iulie, de la ora 18.00.

credit foto: Andrei Coruţ, director de imagine

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.