loader
Foto

Documentar eveniment de Ziua Regalităţii: „Regele Mihai: Drumul către casă”

Pe 10 mai, telespectatorii TVR au fost invitaţi la o lecţie de istorie ce merită urmărită, ce portretizează figura emblematică a Regelui Mihai. Producţia româno-britanică semnată de John M. Florescu s-a văzut în premieră la TVR 1 marţi seară, de la ora 21.00.

 

Pe 10 mai, de ziua naţională a Regalităţii, Televiziunea Română a oferit publicului „un portret impresionant, echilibrat și fidel al Regelui Mihai”, aşa cum a fost descris de către Dennis Deletant, profesor emerit la University College London, documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” (Regatul Unit – România, 2021), produs de John M. Florescu, pe un scenariu de Trevor Poots. Povestea dramatică a ultimului rege al României, spusă de vocea inconfundabilă a actorului Marcel Iureş, s-a văzut în premieră la TVR 1, marţi seară, de la ora 21.00.

Un rege care, la doar 23 de ani, l-a sfidat pe Hitler, într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin. Timp de cincizeci de ani a fost un rege fără țară. Prins între marii protagoniști ai Războiului Rece, a fost abordat de către CIA, care a încercat să îl atragă în operațiile secrete anti-comuniste din România și a fost spionat constant de agenții temutei Securități. Singur în exil, a continuat să fie vocea poporului său oprimat de dictatura comunistă și a sperat că va veni o zi în care se va putea întoarce acasă.

(w882) regele Mih

„Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” reușește performanța de a fi hiper-captivant, insuflând emoție prin însăși precizia și obiectivitatea sa. Povestea (cu iz de tragedie greacă) a unui rege în exil capătă în acest fel o exemplaritate simplă, departe de orice predică moralizatoare sau prelegere istorică. O incursiune pasionantă în labirintul unui destin tumultuos”, spunea regizorul Nae Caranfil despre filmul lui John Florescu, fiul istoricului și profesorului universitar Radu Florescu.

(w882) regele Mih

La rândul său, criticul de film Irina Nistor caracteriza producţia drept „o urzeală înduioșătoare și atât de necesară a destinului minunatului nostru Rege Mihai al României, de-a lungul a mai multe decenii de speranță pentru Poporul Sau, prin însăși existența Sa.”

Pornind de la un interviu inedit cu Regele și folosind un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați, „Regele Mihai: Drumul către casă” ne dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară, văzută pe 10 mai, de la ora 21.00, la TVR 1.

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...