loader
Foto

Despre un vis transformat într-un proiect valoros – școala copiilor cu abilități înalte, la „Brilliant” ? | VIDEO

Simona Mitrea, fondatoarea primei școli din România dedicate copiilor cu abilități înalte, a fost invitata Loredanei Negrilă de sâmbătă, la „Brilliant”. O ediţie specială, cu şi despre copii supradotaţi, urmărim chiar pe 1 Iunie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 

„De 1 Iunie, la Brilliant, v-am invitat s-o cunoaşteţi pe Simona Mitrea, fondatoarea primei școli din România dedicate copiilor cu inteligența peste medie. Iar, alături de ea, pe câţiva dintre micuţii şi adolescenţii supradotaţi cărora le-a dedicat timpul şi investiţia valoroasă în educaţie, în ultimii 13 ani”, ne stârneşte curiozitatea Loredana Negrilă, invitându-ne să urmărim ediţia specială a emisiunii pe care o realizează la TVR INFO.

Ce înseamnă abilități înalte și cum se manifestă un copil supradotat, dar mai ales în ce fel ar trebui să procedeze părinții și profesorii pentru a-i remarca potențialul, aflăm sâmbătă, de la ora 14.30, la „Brilliant.”

(w882)

„Ideea acestei școli s-a născut atunci când am descoperit că am un copil foarte deștept la matematică”, dezvăluie invitata. Din acel moment, Simona Mitrea a început să lucreze la acest vis, căutând să înţeleagă universul copiilor cu abilităţi înalte, vis care s-a concretizat câţiva ani mai târziu.

„Mulți părinți consideră că educația de masă nu este la nivelul așteptărilor”, spune ea, vorbind din proprie experienţă. Ea recomandă părinţilor care au bănuieli în ceea ce-i priveşte pe copiii lor să îi ducă la o testare, „singura cale de a descoperi un copil cu abilități înalte.” Vârsta biologică, cognitivă și cea emoțională sunt factorii cheie în analiza copiilor cu abilități înalte, explică invitata. „Inteligența emoțională peste medie conduce la o absorbție informațională de 90%”, precizează ea, îndemnând totodată părinţii să le fie aproape copiilor în urmarea pasiunilor lor, „un reper important în educația copiilor cu abilități înalte.”

(w882) copil

Un copil cu abilități înalte este o provocare pentru orice părinte sau educator. „În preajma lor am învățat să-mi cultiv răbdarea”, mărturiseşte şi Simona Mitrea, subliniind nevoia acestor copii de a fi ascultaţi şi înţeleşi. Copiii cu abilități înalte abordează subiecte complexe, cărora adulţii trebuie să le facă faţă.

În acelaşi timp, „profesorul trebuie să le cultive copiilor și cultura eșecului”, mai spune Simona Mitrea, pentru că „anxietatea de performanță se instalează chiar de la grădiniță.”

(w882) copil

Axată pe modelul britanic, cu bacalaureat internațional, şcoala pe care o conduce invitata Loredanei Negrilă reprezintă un proiect îndrăzneţ, dar necesar şi valoros. „Sunt mândră că facem parte din registrul celor mai inovatoare instituții de educație din România”, mai declară „Brillianta” săptămânii la TVR INFO.

(w882) clasa

Jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Urmărim interviul Loredanei Negrilă cu Simona Mitrea pe 1 Iunie, ora 14.30, la TVR INFO.

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...