loader
Foto

Despre păstrătorii şi „restauratorii” muzicii folclorice, la Drumul lui Leşe

Duminică, 27 martie, de la 18:30, Leşe ne propune o întâlnire cu buciunaşii şi cimpoierii din Vrancea care au pus o „proptea” muzicii arhaice româneşti, iar acum o readuc la viaţă. Alături de ei, irlandezul Peter Hurley. Pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Autenticul e greu de găsit. Îl aflăm în comunitățile închise, unde lumea este profund ritualizată. Vechile obiceiuri și ceremoniale au dispărut, iar horile s-au împrăștiat, şi-au aflat odihna în inimile oamenilor și înfloresc din când în când prin glas. S-au refuncționalizat. Instrumentele arhaice sunt și ele pe cale de a fi uitate. Fluierul, cimpoiul, buciumul.

De sute de ani muzicile se surpă necontenit, dar din când în când cineva pune câte o proptea. În Vrancea, există oameni care pun astfel de proptele, oameni pe care avem obligația să îi cunoaștem și să îi recunoaștem. Alături de ei va fi Peter Hurley, cel care a experimentat pierderea sufletului rural al Irlandei, iar acum ne ajută pe noi să nu ne rătăcim pe drumul întortocheat al globalizării.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

*Foto credit: Other


 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...