loader
Foto

Despre opera lui Brâncuşi, în lectura lui Victor Rebengiuc

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii” a continuat cu documentarul-eseu „Cuminţenia pământului”, realizat în 1991, de Manase Radnev şi Constantin Chelba. De la ora 19:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Filmul este un eseu care ne prezintă fenomenul Brâncuşi în imagini sugestive şi în lectura magistrală a actorului Victor Rebengiuc. Naşterea, uliţa satului, şcoala de meserii, peregrinările la pas prin Europa, ucenicia în atelierul lui Rodin şi apoi ruptura de acesta, primul atelier, despărţirea de sculptura clasică şi inventarea unui nou limbaj, cu totul diferit.

Brâncuşi îşi găsise calea. Sunt evocate primele lucrări moderne din creaţia artistului: „Rugăciunea”, „Sărutul”, „Cuminţenia pământului”, „Danaida”, „Somnul”, „Tors”, „Prometeu”, „Madame Pogany”, testamentul artistic şi spiritual al lui Brâncuşi, Memorialul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.

„Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Coloana Infinitului” constitutie opera sa de căpetenie, singura comparabilă – după aprecierile criticilor şi istoricilor de artă din toată lumea – cu piramidele egiptene, arta Greciei clasiciste şi minunile Renaşterii.

Producţie Studioul de Film TV, 1991

Un film de Manase Radnev şi Constantin Chelba

Comentariul: Barbu Brezianu-istoric de artă, exeget al operei lui Constantin Brâncuşi

Lectura: Victor Rebengiuc

Producător Campanie: Ileana Ploscaru Panait

***

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Din 19 februarie, Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, telespectatorii vor putea urmări diferite documentare, reportaje şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”.

Mai multe detalii aici.

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...