loader
Foto

Despre muzică şi „glasul puterilor ocrotitoare” cu Grigore Leşe şi Zoli Toth

Ca într-o călătorie iniţiatică, Grigore Leşe ne-a invitat duminică, 3 aprilie, să descoperim altfel de instrumente muzicale ale căror sunete „se asociază cu cele primordiale”. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pe Drumul lui Leșe au venit muzicieni profesioniști. Au adus cu ei sunete sonore și zgomotoase, instrumente membranofone și idiofone, dobe mai mari, mai mici, ale căror sunete se asociază cu cele primordiale, asemuite cu drumul Soarelui pe boltă, cu pogorârea bunăvoinței cerului. Instrumentele primesc ofrande, sunt sacre. Sunt glasul puterilor ocrotitoare, de la care vin toate bogățiile pământului.

În această duminică, 3 aprilie, Grigore Leşe stă de vorbă cu Zoli Toth, muzicianul care a venit, în cadrul Finalei Eurovision România, cu un nou concept muzical în care a îmbinat diferite stiluri muzicale, vechi şi noi, instrumente arhaice, clopotul Catedralei din Baia Mare, dar şi un instrument special creat pentru acel spectacol. Pe scena din Baia Mare, invitatul special al lui Zoli Toth din cadrul spectacolului a fost chiar Grigore Leşe.

Despre proiectul său Cocoon, modul în care reinterpretează muzica şi cum îl influenţează folclorul românesc, aflaţi duminică, pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...