loader
Foto

Descoperim lumea prin lentila documentarelor 360°-Géo

În acestă săptămână, jurnaliştii de la Arte France ne-au adus poveşti fascinante din Siberia, Mexic, Tonga, Bangkok şi Groenlanda. De la ora 19:00, la TVR 2.

 

Siberia-Pompierii paraşutişti (luni, 21 septembrie, ora 19:00)

Vara, în taiga, perioadele de caniculă pot dura şi câteva săptămâni, ceea ce duce la un risc sporit de incendiu în imensele păduri ale Siberiei din estul Rusiei, unde pot avea loc până la 35.000 de incendii anual. Atunci, începe o cursă contra cronometru pentru pompierii paraşutişti; ei sar din elicopter în zonele forestiere inaccesibile pe alte căi. Deşi au o meserie foarte riscantă, echipamentul lor e alcătuit doar din lopeţi şi cazmale.

Înfiinţate în 1931, aceste unităţi speciale de pompieri se luptă cu focul ce s-ar putea întinde pe mii de hectare, până la a deveni incontrolabil.  (Siberie, les soldats du feu, Franţa-Germania, 2010)


Mescal –„Ţuica” mexicană (marţi, 22 septembrie, ora 19:00)

Cunoscut drept „băutura alcoolică cu insectă”, mescal-ul este obţinut din agava albastră şi este cea mai renumită băutură din Mexic.

Cel mai popular tip de mescal este tequila, dar mai există un număr infinit de tipuri şi de arome, pentru fiecare mexicanii având un secret de fabricaţie. (Le mezcal, eau de vie mexicaine, Franţa-Germania, 2012)


Tonga – Sfârşitul Paradisului? (miercuri, 23 septembrie, ora 19:00)

În cel mai vechi regat din Polinezia, tonganii se luptă cu şomajul şi cu sărăcia. 92 % dintre ei suferă de obezitate. Anual, peste jumătate din decese pot fi puse pe seama diabetului şi a complicaţiilor sale.

O mare parte dintre locuitori au emigrat, căutând un viitor mai bun în Australia, Noua-Zeelandă sau în Statele Unite. Parte dintre cei rămaşi acasă încearcă să supravieţuiască din pescuit şi din agricultură. Insulele Tonga mai pot oferi un viitor copiilor? (Tonga, la fin du paradis? Franţa-Germania, 2013)

Bangkok – Ultima călătorie a unui elefant (joi, 24 septembrie, ora 19:00)

Un cornac şi elefantul său, devenit indezirabil în Bangkok, pleacă în căutarea unui refugiu, 300 de kilometri spre sud. Până la sfârşitul anilor 1980, mii de elefanţi munceau în pădurile Thailandei împreună cu cornacii lor. Ei transportau arborii tăiaţi din zonele în care nu puteau pătrunde camioane. Dar lupta împotriva defrişării i-a trimis în şomaj şi mulţi şi-au căutat refugiu la oraş. De vreo 7 ani guvernul încearcă să-i alunge din centrele urbane, pretextând că reprezintă o ameninţare la adresa oamenilor. (Le dernier voyage d’un elephant, Franţa-Germania, 2013)


Iquitos, un oraş între două fluvii (sâmbătă, 26 septembrie, ora 19:00)

Supranumit şi Veneţia din Peru, situat la 3.646 kilometri vest de Atlantic şi la 1.859 kilometri est de Pacific, oraşul Iquitos este accessibil doar cu vaporul sau cu avionul. Iquitos a fost ridicat în secolul al XVIII-lea de iezuiţi. Între anii 1890 şi 1910, oraşul a cunoscut prosperitatea datorită exploatării cauciucului din bazinul Amazonului. În zilele noastre, doar indienii săraci sau pescarii mai vin aici, în speranţa de a-şi găsi un viitor. (Iquitos, une ville entre deux fleuves, Franţa-Germania, 2012)


Micul vânător din Ţinutul Arctic (duminică, 27 septembrie, ora 19:00)

De cum se ridică în picioare, băieţii din nord-vestul Groenlandei primesc de la tatăl lor o sanie mică trasă de câini. Este un joc prin care sunt familiarizaţi de mici cu activitatea vitală a inuiţilor: vânătoarea. Din ce în ce mai puţini tineri doresc să devină vânători, dar Qaaqqukannguaq, de 12 ani, constituie o excepţie. În timpul vacanţei de primăvară, el va face prima sa excursie de vânătoare împreună cu tatăl său. Timp de mai multe zile, ei vor parcurge deşertul de gheaţă cu sania trasă de câini. (Le petit chasseur de l'Arctique, Franţa-Germania, 2012)



 

Emisiunea „Spirit și Credință”se prezintă ca un moment de profundă introspecție și solidaritate. Sâmbătă, 28 septembrie, pe TVR3 și TVR Cluj, de ...

Ritmuri şi costume în culori vibrante, în noua ediţie de pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Spectacolul aniversar ce marchează cei 80 de ani de existență artistică a Ansamblului Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”continuă la TVR 1. ...

Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural difuzează, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...