loader
Foto

De la o afacere mică în cultura vegetală la o fermă de succes

A devenit fermier, începând cu anul 2004, iar povestea tânărului care a preluat de la tatăl său o mică afacere şi a transformat-o într-o fermă modernă. Emisiunea "Ferma" se difuzează în fiecare duminică, de la ora 9:00, la TVR 2.

 

Muncă... Pricepere... Ştiinţă... Pasiune... Aproape de Corabia, în comuna Rusăneşti, un tânăr oltean a preluat de la tatăl său, după terminarea studiilor, o afacere în cultură vegetală întinsă pe 600 de hectare (în proprietate şi în arendă). Foloseşte apa din puţurile forate pentru irigaţii, cu tamburi şi pivoţi, şi, mai nou, cu o bandă de picurare la porumb, îngropată în sol la 50 de cm (numai pentru 90 de hectare). Aşa a devenit fermier, începând cu anul 2004. Povestea lui, care au fost paşii şi ce a reuşit să realizeze, duminică, 24 iulie, de la ora 9:00, la "Ferma".

De peste 15 ani se ocupă şi de zootehnie, de vaci de lapte şi, mai recent, de carne. A accesat fonduri europene în două etape, pentru construirea şi modernizarea grajdurilor, achiziţionarea de juninci gestante Holstain, celule de siloz, F.N.C şi lagune pentru dejecţii. Pe pajiştile bine întreţinute creşte vaci de carne din rasa Limousine. Într-un grajd a amenajat linii de îngrăşare pentru tineretul bovin, dat spre abatorizare după 12 luni. În altul, o maternitate-creşă pentru viţei cu 150 de creşe curate şi aerisite. Toate animalele fermei sunt monitorizate prin brăţări-colier, iar grajdurile au perii, ventilatoare, duşuri şi racloare. Sala de muls este într-o clădire separată, cu 2x18 posturi şi cu sală de aşteptare.

Dacă vreţi să renunţaţi la zgomotul şi agitaţia marilor oraşe, dacă aveţi un petic de pământ unde aţi vrea să vă cultivaţi roşii bio sau pur şi simplu doriţi să aflaţi cum se face agricultura modernă, atunci emisiunea "Ferma", de la TVR 2, vine cu toate răspunsurile pe care le doriţi.

În fiecare duminică, echipa emisiunii de pe TVR 2 ne prezintă interviuri şi reportaje, unde eroii sunt fermierii, îndeosebi mici şi mijlocii, şi ne oferă informaţii şi sfaturi direct de la cei care au reuşit să transforme cele câteva hectare într-o veritabilă fermă modernă.

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...