loader
Foto

Galerie foto

De la Germisara la Geoagiu

Micul oraş Geoagiu a fost, de-a lungul istoriei, un punct de atracţie pentru daci, romani şi nobili din Evul Mediu. Ce comori ascunde acest loc? Aflaţi în noua ediţie Locuri, Oameni şi Comori de sâmbătă, 14 mai, de la 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Dacii au ales locul numit Germisara, pe malul drept al Mureşului, datorită  apelor fierbinţi care ieşeau din pământ. Aceleaşi avantaje ale locului i-au atras şi pe romani, mari strategi, dar şi mari amatori de lux şi băi termale.

Aici au fost descoperite 8 plăcuţe din aur pe care romanii au scris mesaje de recunoştinţăp entru nimfele care trăiau în apele vindecătoare. În anul 1935, în timpul unor săpături, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri.

Germisara a fost aleasă şi de cruciaţi pentru ridicarea unei biserici construită din piatră de râu şi cărămizi romane, cea mai veche biserică din ţară: Biserica Rotondă. Se presupune că ea a fost construită după ce locul a fost părăsit de romani, dovadă fiind existenţa cărămizilor romane în construirea monumentului.

Nobilii Europei se desfătau cu peisajul şi se vindecau datorită apelor şi aerului curat.  Într-o consemnare din secolul al XVI-leam, Geovan Andrea Gromo, mercenar italian, comandant al gărzii principelui Ioan Sigismund Zápolya spunea că băile au fost refăcute de regina Isabela, soția lui Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei: „a înființat acolo niște băi plăcute, pe care regele le folosește adeseori”.

„De la Germisara la Geoagiu de azi nu e decât un pas prin istorie. Astăzi, oricine poate ajunge aici ca să vadă comorile de care v-am spus şi încă multe altele”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea emisiunii Locuri, Oameni şi Comori.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea producţiei TVR.

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.