loader
Foto

Galerie foto

De la filmul de absolvire la filmul de debut, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu, în 12 aprilie, la TVR Cultural

PROMO

Invitații Magdalenei Stanciu în prima ediție a emisiunii „CineSens” au fost Nicolae Mărgineanu, Cătălin Mitulescu, Barna Nemethi si Tudor Cristian Jurgiu. Vineri, 12 aprilie, de la ora 22.00, cei patru regizori din generații diferite, absolvenți UNATC, au discutat la TVR Cultural despre complexitatea drumului de la filmul de absolvire la filmul de debut.

 

Pentru pasionații producțiilor cinematografice, TVR Cultural a pregătit o serie de dezbateri ce conţin subiecte din industria cinematografică. „CineSens”, un proiect realizat cu sprijinul UNATC, înseamnă o serie de emisiuni, difuzate în fiecare vineri, de la ora 22.00, în care moderatoarea Magdalena Stanciu vă dă întâlnire cu specialiști din lumea cinematografiei, implicați în procesul de producție, dar și de formare a viitorilor profesioniști.

Întâlnirea din platou a fost urmată de difuzarea filmului „La mere” ( 1953), în regia lui Manole Marcus și Iulian Mihu. În rolurile principale i-ați recunoscut pe actorii Silvia Popovici, Sinișa Ivetici, Gheorghe Haucă. Filmul este o adaptare după o nuvelă de Anton Cehov.

Cine sunt invitații primei ediții:

(w882)

Nicolae Mărgineanu este operator, scenarist, producător și regizor de film. Este unul dintre cei mai apreciați regizori români.

A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, secția imagine, în anul 1969. Și-a început activitatea ca operator de film în anii '70 și, timp de 10 ani, a filmat „Alerta” (1967), seria „BD în actiune”, „BD în alertă”, „BD la munte si la mare”, „Explozia”, „Fratii Jderi” (1974), „Muntele ascuns” (1974), „Tănase Scatiu” (1976), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), la care a fost si regizor second.

Din anii '80 s-a dedicat regiei de film. A debutat ca regizor în 1978, cu filmul „Mai presus de orice”, apoi au urmat numeroase lungmetraje - „Ștefan Luchian” (1981), „Întoarcerea din iad”, „Pădureanca”, „Flăcări pe comori”. În anul Revoluției, filma la „Un bulgăre de humă” (1989), a continuat cu „Undeva în Est” (1991), „Privește înainte cu mânie” (1992), „Arhitectura si puterea” (1993) - film documentar, „Capul de zimbru” (1996) - film TV, „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), „Logodnicii din America” (2007), „Schimb valutar” (2008). Cel mai recent film este documentarul „Demascarea”, din 2011. Din 1990, este și producător de film.

(w882)

Cătălin Mitulescu este regizor de film, producător și scenarist. A absolvit cursurile UNATC în 2001. Este regizorul, scenaristul și producătorul filmului de lungmetraj „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2007), inclus în selecție oficială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes si deținător al premiului „Un certain Regard” pentru cea mai bună interpretare feminină (Doroteea Petre).

Totodată, este regizor și scenarist al filmului de scurtmetraj „Trafic”, recompensat cu Premiul „Palme D’Or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2004. A semnat numeroase scurtmetraje și documentare.

(w882)

Barna Némethi este fotograf, producător, regizor, călător și scenarist. A absolvit regia de film la UNATC în 2008. Dupa absolvire, a performat în numeroase domenii artistice. Scurtmetraje - „Urmuz”, „Bomberman”. A fondat revista „All Hollow”, unde a și realizat editoriale foto de modă, personaj sau beauty, dar si o agentie de publicitate. A realizat videoclipuri muzicale, este creator de campanii publicitare, dar și scriitor.

A realizat documentarul „Pe drumul meu”, un film despre viața Irinei Rimes. Barna Némethi are numeroase proiecte recunoscute la nivel internațional.

(w882)

Tudor Cristian Jurgiu, regizor, scenarist. A absolvit cursurile UNATC în 2009. Semnează „Nunta lui Oli”, film de scurtmetraj, distins un an mai târziu, cu premiul Gopo pentru cel mai bun film de scurtmetraj. În 2013, cu scurtmetrajul „În acvariu” obține Premiul 3 Cinefondation, la Cannes. Același an, 2013, a însemnat și lansarea lungmetrajului „Câinele japonez”, film pentru care primește Premiul pentru cel mai bun regizor aflat la primul său al doilea lungmetraj, la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia din 2013. În paralel cu activitatea creativă, își continuă și activitatea didactică.

(w882)

*** Echipă:

  • Moderator: Magdalena Stanciu
  • Jurnalisti TV: Andrea Duță și Daniela Guțu
  • Regizor artistic: Anca Pușcaș
  • Producător: Bianca Florea

*** Program difuzare:

  • - de luni până vineri, ora 21,45, „Secvențe UNATC”
  • - vineri, de la ora 22.00, „CineSens”

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...