loader
Foto

Dacia – luxul epocii de aur, nou episod „Adevăruri despre trecut”

Lansarea Daciei 1100 cu numărul 10.000 chiar în ziua aselenizării americanilor pe Lună, despre modelele 1300 şi 1310, dar şi despre „căderea Lăstunului” – în episodul 4 al seriei de documentare Adevăruri despre trecut . Sâmbătă, 19.11, ora 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Seria Adevăruri despre trecut continuă la TVR 1 cu episodul al patrulea, în care realizatorii ne spun povestea apariţiei şi dezvoltării producţiei celui mai iubit şi mai popular autoturism românesc - Dacia, de la apariţia ideii, la începutul anilor '60, până la finele anului 1989. Negocierile de Gaulle-Maurer, lansarea Daciei 1100 cu numărul 10.000 chiar în ziua aselenizării, modelele 1300 şi 1310, o Dacie 2000 care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, un pilot de raliu cu succese în Europa, căderea Lăstunului - rima perfectă pentru căderea comunismului sunt câteva dintre momentele din istoria autoturismului românesc de succes – Dacia. Le rememorăm sâmbătă, 19 noiembrie, de la 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

Dacia 2000

În timpul regimului comunist deţinerea unui autoturism proprietate personală, indiferent de marca şi uzura lui, era considerată un lux. La începutul anilor ‘60 doar câteva modele modeste, produse în ţările blocului est-european, alcătuiau piaţa românească. Atunci apare ideea fabricării de autoturisme româneşti.

(w882)

În primăvara anului 1964, generalul Charles de Gaulle, preşedintele Franţei, îl primeşte la Paris pe Ion Gheorghe Maurer, premierul României. Printre „roadele” acestei întâlniri se numără şi  negocierile cu firma de automobile Renault, pentru asamblarea în ţara noastră a unui model sub marca Dacia. Un brand cu iz naţionalist, conducătorii de atunci ţinând să demonstreze Uniunii Sovietice şi celorlalţi ,,fraţi” din blocul comunist european, că România îşi poate dezvolta industria prin resurse proprii şi cooperări cu firme avansate tehnologic din ,,lagărul capitalist”. Negocierile cu partea franceză se parafează în septembrie 1966, după care, în ritm alert, este construită şi pusă în funcţiune Uzina de Autoturisme de la Colibaşi, astazi Mioveni. Renault furniza toate componentele auto, acestea fiind asamblate în noua fabrică. Propaganda de partid prezenta producţia automobilelor Dacia drept un mare succes românesc.

Întreaga poveste a automobilului de lux al epocii de aur o aflăm sâmbătă, 19 noiembrie, la Adevăruri despre trecut de la TVR 1 şi TVR+.

Realizator: Iulian Foişor

Producător: Raluca Rogojină

foto: daciaclasic.ro, historia.ro

Din 29 octombrie, seria de documentare Adevăruri despre trecut a revenit la TVR 1cu noi episoade sâmbăta, de la 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în epoca de aur, despre ce însemna să rămâi om deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre “descurcăreală” şi despre a avea carne pe masă, duminica. Despre repartiţii. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele 8 episoade ale seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

Documentarele prezintă oameni care au trăit toate aceste experienţe pe viu sau prin intermediul părinţilor/bunicilor lor. În primul episod, la Adevăruri despre trecut am cunoscut familia Jagolea, o familie cu 11 copii, subiect de reportaj TVR în 1974 şi regăsită după 42 de ani de la prima filmare.

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. Adevăruri despre trecut e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte. Din 29 octombrie la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30” (Raluca Rogojină).

Realizatori: Roxana Tarhon, Iulian Foişor, Aura Dobre, Marian Voicu, Ştefania Ţene.

Consultant de specialitate: Lavinia Betea

 
Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...

Eforturi comune de susținere a sinistraților

Eforturi comune de susținere a sinistraților

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Eforturile de ajutorare a sinistraților din județul Galați continuă, iar comunitatea se mobilizează pentru a arăta că împreună putem depăși orice ...