loader
Foto

Galerie foto

"Cursa prin istorie" ajunge la Moșna

„Cursa prin istorie” a continuat la Moşna cu o nouă ediţie vineri, 12 mai, de la ora 22:00*, la TVR 2 și sâmbăta, 13 mai, de la ora 11:00, la TVR Cultural.

 

Ce legătură au bisericile fortificate din Transilvania cu Blajul, inima Școlii Ardelene? În "Cursa prin istorie", elevii de la Colegiul "I.M.Clain" au revenit să testeze un joc de căutare de comori la Moșna, un fost târg ce a concurat în importanță, în perioada medievală, cu Biertan și Mediaș.

(w882)

„Cursa prin istorie” a continuat la Moşna cu o nouă ediţie vineri, 12 mai, de la ora 22:00*, la TVR 2 și sâmbăta, 13 mai, de la ora 11:00, la TVR Cultural. Probele i-au purtat pe participanţi prin biserică, școală și muzeu, până în turnul cu slănină, alături de Marianne Rempler, fost curator al Bisericii fortificate și de Ionel Șotropa, inițiator al muzeului și fost director al școlii din comună. Legătura profundă însă dintre universul românesc și cel săsesc este aici pastorul și profesorul Stephan Ludwig Roth, participant la Adunarea de pe Câmpia Libertății din Blaj din 13-15 mai 1848, condamnat la moarte și executat în 1849 pentru participarea sa la revoluția pașoptistă. 175 de ani de la acel moment definitoriu pentru românii din Ardeal, tinerii din Blaj îl redescoperă în joc pe cel care a început modernizarea învățământului din Transilvania și a susținut drepturile fiecărei națiuni de a-și folosi limba maternă, punând accentul pe importanța limbii române ca limbă comună a tuturor națiunilor ce conviețuiau în Ardeal.

(w882)

În ediţia "Cursa prin istorie" de vineri, 12 mai, de la ora 22:00 am avut şi o provocare: Aţi putea recunoaște un obiect agricol doar după sunet?

Una dintre cele mai de preț moșteniri ale Transilvaniei sunt frumoasele cetăți și biserici fortificate. Fiecare dintre acestea este o bijuterie istorică care spune o poveste din timpuri străvechi despre eroi și oameni curajoși. În jocul „Cursei prin istorie” nu sunt provocați doar elevii, ci și telespectatorii, care trebuie să răspundă la întrebările care apar pe ecranul televizorului. „Care este numele în germană al localității Hărmăn?” sau „Care este numele păsării reprezentată pe portalul de vest al bisericii?” sunt doar câteva exemple.

(w882)

„Cursa prin istorie”, realizator și producător Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți. Gazdă le va fi actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu experiență bogată în jurnalism și televiziune.

 
Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

Cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” sunt rușii Evgeny Konnov și Tatiana Dorokhova și ...

Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...