loader
Foto

Premieră la Concursul „Enescu”: Șase muzicieni participă la masterclass-ul de interpretare dirijorală condus de maestrul Cristian Măcelaru. Intrarea la repetiții, gratuită

Între 23 și 26 septembrie, șase tineri dirijori vor participa la masterclass-ul de interpretare dirijorală condus de maestrul Cristian Măcelaru, în cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Trei dintre ei vor dirija, alături de Cristian Măcelaru, concertul de închidere al Concursului „Enescu”, transmis în direct de TVR Cultural în 27 septembrie. Publicul are acces gratuit la sesiunile de masterclass, la Ateneul Român din București.

 

(w500)

Pentru prima dată de la organizarea Concursului Internațional „George Enescu”, maestrul Cristian Măcelaru a inclus în competiție și un masterclass de interpretare dirijorală și aprofundare în studiul muzicii, la care au fost selectați șase tineri dirijori, din cei 45 care s-au înscris.

Trei dintre aceștia vor urca pe scena Ateneului Român în 27 septembrie, pentru a dirija, la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, alături de Cristian Măcelaru, concertul de închidere al Concursului „Enescu”. Telespectatorii vor putea urmări în direct acest concert la TVR Cultural vineri, 27 septembrie, de la ora 18.00.

Cine sunt cei șase dirijori care participă la masterclass-ul maestrului Măcelaru, între 23 și 26 septembrie

Cei șase muzicieni selectați pentru a participa la masterclass sunt: dirijoarele Eu-Lee Nam (Coreea de Sud, 34 de ani) și Ana Spasovska (Macedonia de Nord, 25 de ani), Kyrian Friedenberg (SUA, 25 de ani), Omar El Jamali (Maroc, 32 de ani), Harris Han (SUA, 24 de ani) și Alex Amsel (SUA, 33 de ani).

Sesiunile de masterclass se desfăşoară la Ateneul Român din București, între 23 și 26 septembrie, de la ora 10:00 la 12:30 și de la 17:00 la 20:00, și sunt deschise publicului, în limita locurilor disponibile puse la dispoziție de organizator.

45 de dirijori din 22 de țări - Italia, Australia, Coreea de Sud, Grecia, Africa de Sud, SUA, Mexic, Japonia, Hong Kong, Franța, România, China, Germania, Polonia, Maroc, Olanda, Brazilia, Croația, Macedonia de Nord, Spania, Singapore și Elveția - au aplicat pentru participarea la prima ediție a masterclass-ului de interpretare dirijorală condus de maestrul Cristian Măcelaru.

Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii reprezintă o platformă unde tinerii muzicieni, instrumentiști sau dirijori sunt ghidați în dezvoltarea unei cariere de succes în domeniul muzicii clasice, prin exersarea și îmbunătățirea abilităților interpretative și de comunicare.

Trei muzicieni vor dirija, alături de Cristian Măcelaru, concertul de închidere al Concursului „Enescu”

Trei din cei șase dirijori participanți la masterclass vor fi selectați pentru a urca la pupitrul Orchestrei Române de Tineret şi vor dirija, alături de maestrul Cristian Măcelaru, concertul de închidere al Concursului Internațional „George Enescu”, care va avea loc vineri, 27 septembrie, de la ora 18.00. TVR Cultural oferă telespectatorilor săi acest concert în transmisiune directă de la ora 18.00.

În program vor fi prezentate lucrări din repertoriul româno-francez universal, într-un regal muzical ce va cuprinde lucrări de George Enescu, Dan Dediu, Hector Berlioz, Claude Debussy și Igor Stravinski.

Concursul Internațional „George Enescu”, aflat la cea de-a XIX-a ediție, se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României și este un proiect cultural finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii, și organizat de Artexim.

Sursă foto main: Concursul „Enescu” / Cătălina Filip

 
Frontierele neexplorate ale creierului

Frontierele neexplorate ale creierului

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră” despre legătura dintre medicină și muzică, metodele de prevenire a bolii cronice de rinichi și ...

Materialitate şi experiment la Cetate

Materialitate şi experiment la Cetate

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

În comuna Cetate din județul Dolj, pe malul Dunării, funcționează de mai mulți ani un centru internațional al artelor numit  Cetate Arts Danube ...

Simona Amânar Tabără, legendă a gimnasticii românești și mondiale

Multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, Simona Amânar aparține generaţiei de excepţie a gimnasticii româneşti în anii '90, atunci ...