loader
Foto

Galerie foto

„China, gust şi savoare”: Secretele bucătăriei

Duminică, 19 iunie, ați putut urmări al cincilea episod al documentarului dedicat gastronomiei şi culturii chinezeşti. De la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

În prezent, pare aproape imposibil să numeri câte variaţiuni ale bucătăriei chinezeşti există sau să le separi în categorii geografice, fără să stârneşti obiecţii. În afară de mâncarea în sine, există un lucru mult mai important: controlul căldurii, asezonarea şi cuţitele. Sunt prea multe secrete de descoperit în bucătăria chinezească.

În cel de-al cincilea episod ajungem la Tashi, un olar care s-a specializat în vasele de ceramică neagră. Vasele sale sunt cumpărate şi de turiştii care-i calcă pragul, iar acestea sunt, de fapt, unul din secretele bucătăriei chinezeşti.

În China, mâncarea poate fi un sinonim cu graţia. Este recompensa celor care au trudit. Gătirea cu aburi este un mod de bază în bucătăria chinezească. În istorie, cuvântul „abur” are aceeaşi semnificaţie cu „sacrificiu”. Ofranda oferită trebuie să fie într-o formă intactă, fluiditatea aburului îi permite căldurii să se distribuie uniform, iar astfel se poate găti chiar şi un porc întreg.

Chinezii au fost cei care au introdus metoda gătirii cu aburi în bucătărie şi au invetat şi varietate destul de largă a aparatelor şi vaselor speciale acestui procedeu. „Unul dintre cele mai importante centre comerciale din Asia, Hong Kong le prezintă chinezilor delicateţuri de peste tot din lume, iar în acelaşi timp duce bucătăria chinezească în toate colţurile lumii. Pământul oferă tot ce are oamenilor, iar oamenii îşi împărtăşesc laolaltă entuziasmul faţă de aceste delicateţuri. Aşadar, putem spune că nu există niciun secret, de fapt, în bucătăria chinezească”. (english.cntv.cn)


***

Documentarul „China, gust şi savoare”

Este o explorare culinară, geografică şi culturală a Chinei, care introduce spectatorul în secretele gastronomiei chineze. O prezentare plină de culoare a diverselor tradiţii din China, Hong Kong şi Taiwan, care îmbină vechiul şi noul, trecutul istoric şi modernitatea, bogăţiile naturii şi tehnicile inventate de om.

Cele 7 episoade reprezintă primul sezon al unui documentar eveniment realizat de CCTV (Televiziunea Publică din China) şi oferit românilor de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. „China, gust şi savoare" va însemna pentru telespectatorii români o incursiune într-unul dintre cele mai semnificative universuri ale îndepartatei culturi: gastronomia.

„A bite of China" este unul din cele mai reuşite documentare chinezeşti din ultimii ani, preluat în numeroase ţări şi care a luat multe premii naţionale. Filmul reflectă atât viaţa cotidiană a chinezilor de rând, cât şi cultura şi istoria milenară a Chinei.

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.