loader
Foto

„Cel mai important tezaur care mi s-a insuflat în familie a fost dragostea pentru fratele meu om”

Chirurgul Tammam Youssef este invitatul Loredanei Negrilă în ultima ediţie în premieră din acest an a emisiunii „Brilliant”. Povestea inimilor de copii care învață să bată din nou o urmărim sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 

Tammam Youssef e unul dintre cei mai buni chirurgi de inimi de copii din lume. S-a născut la Damasc, locuiește în Italia de mai bine de 30 de ani, dar inima lui bate foarte tare pentru România. Aici şi-a făcut studiile acum 45 de ani. Şi tot aici se întoarce, în fiecare lună, de 10 ani, după câteva mii de operații făcute la cele mai înalte standarde peste tot în lume, ca să opereze pro bono și să instruiască personalul medical, dând viață secției de chirurgie cardiovasculară pediatrică a Spitalulului Marie Curie din București şi punând, astfel, o piatră de temelie în şcoala de medicină românească. Tammam Youssef este invitatul Loredanei Negrilă în ultima ediţie în premieră din acest an a emisiunii „Brilliant”. Sâmbătă, 30 decembrie, ora 14.30, la TVR INFO.

„Acoperind un dialog pe cât de complex despre chirurgia cardiovasculară pediatrică, pe atât de uman, cu tematici sensibile, de altfel, ca toate subiectele care gravitează în jurul copiilor, această discuție-confesiune cu profesorul Youssef vorbește fiecăruia și fiecăreia dintre noi în cuvintele și reacțiile sincere după care deseori tânjim într-o viață, în încercarea de a articula nevoia de apropiere, de suflu interior, deschiderea spre umanul și divinul din noi. Un om care, după umila mea analiză a trăit, dorit, iubit, s-a bucurat, a plâns, a câștigat, a eșuat, a regretat, a sperat, a disperat cât pentru două suflete într-un singur corp, știe prețul vieții, dar și fragilitatea ei, privilegiul luxos de-a exista, de a resimți emoții, de a se face una cu lumea și de a-i percepe frumusețea”, spune Loredana Negrilă.

(w882)

„Cel mai important tezaur care mi s-a insuflat în familie a fost dragostea pentru fratele meu om", mărturiseşte medicul cu modestie, convins fiind că harul ce i-a fost dat este o binecuvântare cerească. „Mă simt binecuvântat de Dumnezeu să-i pot opera pe acești copilași în România, aceasta este menirea mea în viață”, mai afirmă el, completând: „Dumnezeu lucrează prin mine în așa fel încât să-i pot opera și vindeca pe acești copilași.”

Omul căruia i se datorează funcţionarea Secţiei de Chirurgie Cardio-Vasculară Pediatrică de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti – secţie înfiinţată de Asociaţia Inima Copiilor, dar nefuncţională din lipsă de personal calificat, până la venirea profesorului Youssef – recunoaşte că nu poate suporta să văd un copilaș că suferă. De altfel, speranţa sa – şi, totodată, scopul pentru care continuă să instruiască medici în România – este ca, până în 2030, niciun copil să nu mai fie nevoit să iasă din țară pentru a fi operat în străinătate.

„Lumina inimii unui astfel de om o deslușești în primele minute ale unui interviu. Este acea stare în care sinele se întâlnește cu celălalt și cu cerescul, în care armonia și iubirea se contopesc, în care existența și transcendența capătă sens și nemărginire. O inimă care trăiește ca într-un blues alert din care șiroiește în final acea bucurie știutoare pe care o produce suferința respectată și depășită. Spre a mângâia și repara ceea ce destinul a lăsat imperfect. Pentru că, în final, măsura vieții lui este dată de toate inimile vindecate ale copiilor și, implicit, de viețile salvate. Cum ar spune chiar profesorul Tammam Youssef, dacă Cerul vieții mele este inima, Dumnezeu este Cerul fiecărei inimi”, ne invită Loredana Negrilă să facem cunoştinţă cu „Brilliantul” săptămânii, un om pe cât de dedicat meseriei sale, pe atât de sensibil, altruist şi modest.

(w882)

Cum ne-a obişnuit, jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Urmărim interviul Loredanei Negrilă cu profesorul Tammam Youssef pe 30 decembrie, ora 14.30, la TVR INFO.

 
Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

Antonio Colamonici: Am crescut împreună cu lotul României de canotaj

„Mai important decât medaliile este faptul că eu şi echipa României am crescut împreună. În viitor nu este vorba numai despre medalii, scopul ...

Premieră la Concursul „Enescu”: Șase muzicieni participă la masterclass-ul de interpretare dirijorală condus de maestrul Cristian Măcelaru. Intrarea la repetiții, gratuită

Între 23 și 26 septembrie, șase tineri dirijori vor participa la masterclass-ul de interpretare dirijorală condus de maestrul Cristian Măcelaru, ...