loader
Foto

Ce înseamnă să fii un „copil al libertăţii” în Europa?

Documentarul „Copiii libertăţii” realizat de Ruxandra Ţuchel, o coproductie TVR - Institutul Goethe din Bucureşti, reflectă cum privesc tinerii din Lituania conceptul de libertate individuală. Filmul a fost difuzat pe 25 februarie, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Ce înseamnă libertate? Cum iau tinerii europeni decizii privind propriul viitor? Cum se raportează aceştia la celelalte generaţii şi la viitor?

Ideea filmului „Copiii libertăţii” îşi are originea într-un amplu proiect demarat în 2017, ce a implicat 38 de filiale ale Goethe-Institute din Europa. Participanţii care au aderat la platforma Freiraum (Sfera Libertăţii) îşi propuneau să investigheze cum stau oraşele europene la capitolul libertate. Institutului Goethe din Bucureşti i s-a alocat ca partener de cercetare oraşul Vilnius. Filmat în capitala Lituaniei, documentarul semnat de jurnalista TVR reflectă modul în care tinerii din Vilnius privesc conceptul de libertate individuală şi cum se raportează ei la schimbările social-politice din Europa în ultimii ani.

(w882) Copiii lib

Ruxandra Ţuchel a intervievat, astfel, numeroşi liceeni lituanieni, dar şi câţiva profesori de istorie şi de limbi străine, în încercarea de a creiona un portret al libertăţii tinerilor de azi în comparaţie cu a celor din deceniile trecute. Aflăm din filmul „Copiii libertăţii” că, în prezent, tinerii lituanieni cred în ideea de libertate a opiniilor şi a alegerilor personale, iar părinţii sunt mai degrabă ghizi, nicidecum persoane care să le impună viziunea lor. Deşi adolescenţii resimt oarecum presiunea societăţii de a se îndrepta spre anumite domenii, aleg să facă ceea ce consideră că li se potriveşte. Cu toţii sunt, însă, atraşi de studiul în afara ţării (Marea Britanie, Germania, SUA), îşi doresc să cunoască lumea, să se dezvolte profesional şi personal, apoi să se întoarcă în Lituania, pentru a-şi construi un viitor. Influenţaţi de părinţii şi bunicii care au trăit sub ocupaţie sovietică, nazistă şi din nou sovietică, tinerii lituanieni păstrează spiritul patriotic al acestora.

(w882) Copiii lib

Ce întrebări apar atunci când cetăţenii, oamenii de ştiinţă şi creatorii de cultură din locuri diferite reflectează asupra noţiunii de „libertate”? Cât de creative, neaşteptate sau inedite sunt răspunsurile tinerilor? Aflăm ce înseamnă să fii un „copil al libertăţii” vineri, pe 25 februarie, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

Realizator: Ruxandra Ţuchel

Imagine şi montaj: Silviu Andrei

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...