loader
Foto

Cătunul de la capătul scării şi caravana medicală a studenţilor, la DOSAR ROMÂNIA

PROMO

Pe 21 mai, Dosar România a adus la TVR 1, TVR HD şi TVR+ noi poveşti unice şi oameni speciali, într-o ediţie despre oameni care arată că România poate respira şi aerul curat al faptelor bune, fără recompensă.

 

Ediţia este disponibilă pe TVR+

Miercuri, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 şi cei care urmăresc programele TVR online, pe TVR+, au pătruns în „Cătunul de la capătul scării", în primul reportaj prezentat la Dosar România. Emisiunea a putut fi urmărită şi la TVR HD, de la ora 22.00.

Nu există drum care să ducă spre Ineleţ. Există doar o scară de lemn sprijinită de stâncă şi o potecă lungă şi adesea abruptă, pe care încap un om şi un cal. Rupţi de agitaţia din vale şi de ceea ce noi numim civilizaţie, oamenii din Ineleţ trăiesc din ceea ce reuşesc să-şi cultive în grădini şi din creşterea animalelor. Sunt săraci în bani, dar cei aflaţi încă în putere nu se plâng. Mai greu le este celor în vârstă, pentru că aici pământul este bogat, dar dacă nu poţi munci, nu prea te descurci.

Nu au curent electric, nu au internet şi nici măcar semnal la telefon. La şcoală învaţă trei copii, care vin cu mari eforturi dinspre casele risipite pe munte. Pentru ei au urcat scara, cu un efort considerabil, zeci de voluntari ai fundaţiei Free Mioriţa şi au adus panouri fotovoltaice, patru computere şi două baterii, cât să susţină  calculatoarele şi becurile. Au făcut lumină în micuţa clasă şi au conectat-o cu restul lumii.

un reportaj de Codruţa Angelescu


În cel de-al doilea reportaj din Dosar România de pe 21 mai a fost prezentată „Caravana sănătăţii rurale". Aproape lună de lună, un grup de studenţi şi de medici voluntari merg în sate sărace sau uitate de lume şi consultă gratis câte o sută de pacienţi pe zi. Fără să le-o ceară nimeni şi fără să primescă ceva în schimb.

Pleacă vinerea după-amiaza din Bucureşti, ajung seara târziu şi, înainte de a merge la odihnă, inspectează şcoala care le va servi drept spital de campanie preţ de două zile. Dacă au noroc, sunt cazaţi la vreo pensiune din zonă. De multe ori însă, dorm în săli de sport sau în grădiniţe, în saci de dormit aduşi de acasă sau pe saltele de la primărie.

Conform Băncii Mondiale, în satele româneşti sunt de şapte ori mai puţini medici decât la oraş. Studenţii şi tinerii medici consultă copii pentru care singurul contact cu un doctor a fost când s-au născut sau bătrâni care vin de la kilometri distanţă. În caravanele trecute au găsit tumori, femei care nu ştiau că sunt însărcinate sau infarcturi pe care oamenii nu ştiau că le-au avut.
Studenţii învaţă să devină oameni şi medici mai buni. Ei  sunt cei care ne vor consulta copiii şi părinţii peste cinci ani. Sau cei care ne vor face cu mâna la plecare în aeroport. Depinde de noi să îi ţinem în ţară. Pot fi cei care creează o Românie mai bună, cei care au iniţiativă să schimbe lucrurile şi, cu puţin noroc, să descâlcească sistemul.

reportaj de Sorana Stănescu


Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

 
Portret de excelență: Muzicianul Mirel Manea

Portret de excelență: Muzicianul Mirel Manea

publicat: Vineri, 15 Noiembrie 2024

Conduce Filarmonica de Stat Botoşani şi este prim-trompetistul acestei instituţii de cultură. Este unul dintre cei şapte artişti ai lumii care a ...

”Dincolo de alb si negru”, o nouă poveste de succes

”Dincolo de alb si negru”, o nouă poveste de succes

publicat: Vineri, 15 Noiembrie 2024

Sâmbătă, 16 noiembrie, la TVR 1, Mihaela Crăciun vă prilejuiește întâlnirea cu Nelu Mihai, doctor în știința calculatoarelor, CEO și Fondator al ...

Francezul care face inovaţie în antreprenoriatul românesc, invitat la „Brilliant”, pe TVR INFO

"Rolul meu este sǎ fiu ca un pod de legătură între România și Franța”, spune Grégoire Vigroux, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai ...