loader
Foto

Canotajul şi poveştile sale incredibile, la „Forţa unui vis”, pe TVR 1

PROMO

Exclusivităţi din canotajul românesc, în episodul 6 – şi ultimul – al seriei documentare realizate de Irina Păcurariu la TVR 1. Până unde merge „Forţa unui vis” aţi putut afla luni, 22 iulie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Dintre toate ţările participante la Jocurile Olimpice de la Paris, România va trimite, anul acesta, cea mai mare flotă de canotori – 50 de sportivi (45 titulari şi 5 rezerve), maximum posibil. Poveşti nespuse vreodată din canotajul românesc aflăm luni seară, în ultimul episod al seriei documentare „Forţa unui vis”. Irina Păcurariu ne-a aşteptat cu noi istorii emoţionante pe 22 iulie, de la ora 21.00, la TVR 1.

Povestea cuplului care va purta drapelul României la Jocurile Olimpice – soţii Ionela şi Marius Cozmiuc, campioni la canotaj – nu putea lipsi dintre subiectele abordate de realizatoarea TVR în seria „Forţa unui vis”. Împreună, cei doi au nu mai puţin de 19 medalii la marile competiţii! Ionela este triplă campioană mondială şi triplă campioană europeană, participând, până acum, la două ediţii de Jocuri Olimpice: Rio 2016 şi Tokyo 2020. Marius este campion mondial şi dublu campion european, dar şi vicecampion olimpic la Tokyo 2020. A participat până acum la trei ediţii ale Jocurilor: Londra 2012, Rio 2016 şi Tokyo 2020. Anul acesta, Marius concurează la Paris, în calitate de căpitan al echipei masculine de canotaj, în ciuda unei intervenţii chirurgicale extrem de serioase, pe care a suferit-o în urmă cu doar patru luni. Despre parcursul lui ne-a vorbit, printre lacrimi, Elisabeta Lipă, care îi cunoaşte întreaga poveste.

Şi tot cu emoţie, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport dezvăluie, în dialogul cu Irina Păcurariu, o veste ce ne umple inima de bucurie: antrenorul italian care a crescut performanţele canotajului românesc, Antonio Colamonici, îşi va îndeplini visul de a deveni... român!

(w882) Antonio Co

Interviul cu antrenorul Colamonici continuă, de altfel, în acest episod. „Lucrăm bine, suntem fericiţi, avem încredere”, spune el, înainte de plecarea la Paris. Fost sportiv, retras timpuriu din cauza unei probleme apărute la doar 20 de ani, Antonio Colamonici şi-a găsit locul în România. Colaborează foarte bine cu Elisabeta Lipă, despre care spune: „Ne înţelegem perfect, e o legendă. Suntem piese într-un mecanism. Eu stau în spate, nu prin conferinţe, ea se ocupă de vizibilitate.” Un antrenor bun „e prezent, dar invizibil”, consideră el.

Emoţionante sunt şi declaraţiile preşedintelui COSR, Mihai Covaliu, cu doar câteva zile înainte de deplasarea lotului ţării noastre la Paris. Câte medalii aşteaptă România de la acestă ediţie a Jocurilor Olimpice, luni seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882) Mihai Cova

Fosta campioană olimpică la canotaj, Valeria Răcilă van Groningen, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, California, în 1984, şi directoarea Maratonului Internațional București, a fost, de asemenea, parteneră de discuţie a Irinei Păcurariu în ultimul episod al seriei de la TVR 1.

(w882) Valeria si

Nora sa, Gianina Beleaga van Groningen, face echipă cu Ionela Cozmiuc la Paris. Gianina a plecat din canotaj după Jocurile Olimpice de la Tokyo. A revenit, însă, pentru această ediţie, fiind ultima dată când proba ei, de „dublu vâsle uşoară”, va fi probă olimpică.

(w882) Gianina Be

O „declaraţie de optimism” este numită colecţia designerului român Gyarfas Olah, cel care semnează uniformele oficiale de defilare ale Team Romania pentru Jocurile Olimpice Paris 2024. Despre ele ne-a vorbit Aneta Bogdan, cofondator al companiei de consultanţă Brandient, ce a asistat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român în selecţia şi ghidanţa designerului şi în deciziile de parcurs.

Palatul Behague din Paris va deveni locul în care Team Romania va fi acasă în timpul celei mai importante competiții sportive a anului. Sportivii tricolori vor fi în centrul evenimentelor organizate pentru toți cei care susțin și sprijină Echipa Olimpică a României. Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Franţa, a stat de vorbă cu Irina Păcurariu despre transformarea Ambasadei României la Paris în Casa Olimpică a sportivilor din lotul ţării noastre.

(w882) Ioana Bivo

Şi tot la „Forţa unui vis” am aflat cum se pregăteşte sistemul medical de urgenţă pentru Jocurile Olimpice. Dr. Arnaud Derossi, director medical al SOS International, alături de soţia sa, Despina, româncă de origine, acum responsabilă cu protecţia şi conformitatea datelor în trustul media CANAL+, au primit cu bucurie vizita echipei TVR la Paris.

(w882) dr Arnaud

Sub presiunea participării la Jocurile Olimpice, competiția care va reprezenta mereu cea mai mare provocare din cariera oricărui atlet, „Forţa unui vis” urmărește o parte dintre sportivii care vor reprezenta România la Paris. Tensiunea concursurilor de calificare, antrenamentele, relațiile cu antrenorii sau pasele psihologice prin care sunt obligați să treacă acești sportivi devin subiect din acestă serie documentară. Pentru primii trei clasați visul s-a împlinit. Cum e pentru ceilalți? Cine ajunge acolo? Ce urmează după competiție? Astfel de întrebări îşi găsesc răspuns la „Forţa unui vis”, pe TVR 1. Şi tot aici întâlnim români remarcabili, pe care destinul îi pune, într-un fel sau altul, în relaţie cu ediţia Jocurilor Olimpice de vară din acest an.

Televiziunea Română transmite Jocurile Olimpice de la Paris – cel mai grandios eveniment sportiv la nivel mondial, pe TVR SPORT, alături de alte canale din portofoliul TVR. Până atunci, telespectatorii TVR urmăresc emisiuni dedicate: legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „Învingătorii”, „Eroii” și „Speranțe”. Din luna mai, Ana Maria Brânză si Costin Deşliu moderează la TVR 1 emisiunea „Vis la Paris”, la care participă sportivi calificaţi la JO Paris 2024 şi antrenori ai acestora. Iar din 17 iunie, partenerii de dialog ai Irinei Păcurariu ne demonstrează cât de departe se poate ajunge prin „Forţa unui vis”.

 

redactor: Alina Avramescu

imagine: Mihai Florea

producător: Irina Păcurariu

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...