loader
Foto

Galerie foto

Bulgakov, ecranizat la „Filmul de artă”

Sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 22:10, TVR 2 a difuzat comedia „Ivan Vasilievici îşi schimbă profesia” (orig: Vasilevich menyaet professiyu), o ecranizare a piesei „Ivan Vasilievici” de Mihail Bulgakov.

 

Excentricul om de ştiinţă Shurik Timofeev lucrează la o maşină a timpului şi, ca să-i demonstreze lui Ivan Vasilievici, administratorul blocului său, că experimentele nu sunt periculoase, decide să-i facă o mică demonstraţie.

Cei doi, împreună cu un tâlhar aflat întâmplător în apartamentul vecin, se trezesc transportaţi înapoi în timp, în Rusia lui Ivan cel Groaznic. Ţarul, de partea cealaltă, este transporat în Moscova timpurilor noastre.  Cum Ivan Vasilievici seamănă cu legendarul conducător rus, el va avea parte de câteva „complicaţii” neprevăzute.

Filmul a fost regizat de Leonid Gaidai, unul dintre cei mai populari regizori de comedie din fosta URSS şi actuala Rusie. El a rămas în istoria cinematografiei sovietice pentru seria de comedii pe care le-a realizat între 1961-1975, când 9 din cele 10 pelicule au intrat în rândul filmelor clasice ruseşti. Filmele sale vindeau între 20 şi 76 de milioane de bilete, iar  ecranizarea piesei lui Bulgakov a fost văzută de peste 60 de milioane de oameni, la vremea respectivă.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce „Filmul de artă”: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie,  cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 26 septembrie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 
FCSB, început în forţă în Europa League

FCSB, început în forţă în Europa League

publicat: Vineri, 27 Septembrie 2024

Campioana României FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din Europa ...

Tatiana Ernuțeanu: despre statutul de poet și publicist în România

Licențiată în filologie și comunicare, Tatiana Ernuțeanu a intersectat conceptul creativ cu scrisul, la scurt timp după finalizarea studiilor, ...

Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...