Cristian Tabără şi echipa lui continuă călătoria prin Bucureștiul interbelic. Ce este adevăr și ce este doar legendă în povestea Miţei Biciclista, la pas pe cel mai şarmant bulevard al Capitalei, o vizită în cea mai frumoasă bibliotecă universitară din Europa, dar şi la Muzeul Abandonului - toate acestea, pe agenda „Exclusiv în România” de duminică, 13 aprilie, ora 17.00.
Probabil că toți bucureștenii - și nu numai ei - au auzit, mai în glumă, mai în serios, despre Mița Biciclista. Ce este adevăr și ce este doar o legendă în povestea sa putem afla vizitând casa care i-a aparținut, situată în apropiere de Piața Amzei. Iar clădirea, monument istoric, are de oferit mult mai mult decât propria poveste, prin expozițiile inedite pe care le găzduiește.
Cristian Tabără şi colegii lui ne invită la o călătorie în timp prin sălile acestei faimoase clădiri! Și nu, destinația nu e cea interbelică, la care v-ați putea aștepta... Ne lăsăm surprinşi duminică, 13 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1.
Tot duminică, cu „Exclusiv în România” ajungem pe cel mai şarmant bulevard din capitală - Calea Victoriei, unde, aproape la tot pasul, putem admira clădiri din secolul trecut, cu arhitectură deosebită. Câteva dintre ele au fost proiectate de renumitul arhitect francez Paul Gauttereau, un apropiat al regelui Carol I - primul om de stat care a început un amplu proces de modernizare a României. „Ocazie cu care pătrundem în cea mai frumoasă bibliotecă universitară din Europa: Biblioteca Centrală Universitară Carol I - o bijuterie arhitectonică a cărei poveste impresionantă vă invit s-o aflați duminică, la Exclusiv în România”.
Dar ediţia „Exclusiv în România” din 13 aprilie ne propune şi o călătorie puternic emoţionantă prin Muzeul Abandonului - un muzeu-forum digital și participativ, care își propune să cartografieze cultura abandonului și să ofere o narațiune istorică a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Este un loc de întâlnire între publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un spațiu sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare.
Se estimează că, la începutul anilor ‘90, țările ex-comuniste aveau în grijă peste jumătate de milion de copii abandonați. În România se vorbea despre aproape 100.000 de copii abandonați în grijă statului – atâția copii se aflau oficial în 1989 în registrele caselor de copii. În realitate, numărul lor era mult mai mare. „Muzeul Abandonului a fost înființat în 2021, cu misiunea de a scoate la lumină o imensă rană ce influențează profund felul în care România arată astăzi”, ne-a spus Oana Drăgulinescu, fondatorul acestui muzeu. Ea ne va fi gazdă prin acest muzeu unic în ţară.
Producător: Marin Găbudean
Foto: „Exclusiv în România”, TVR 1