loader
Foto

Galerie foto

Bucovina, cântecul lemnului. Duminică, la „Exclusiv în România”

PROMO

Pe calea prelucrării lemnului de către mâinile iscusite ale bucovinenilor ne invită Cristian Tabără şi Cristina Madgearu, pe 5 ianuarie. Urmărim „Exclusiv în România”, ca de obicei, la TVR 1, duminică, de la ora 17.00.

 

La început de an, echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite de-a lungul secolelor, dintre care unele dau glas și astăzi cântecului de bucium.

Călătorii pornesc, în primă fază, prin zăpadă, să descopere Rezervația de Turbă Tinovul Mare, de la Poiana Stampei. Este cea mai întinsă din România și chiar din Europa, după ce, de-a lungul secolelor, turba de pe restul continentului a fost exploatată masiv.

(w882) Rezervați

„Iar poteca tematică pe care o vom parcurge ne va oferi informații inedite despre tainele unei turbării, cu imagini și povești captivante ale faunei și florei unei asemenea păduri”, ne asigură Cristina Madgearu, reporterul de serviciu.

(w882) Rezervați

 

Apoi, la Câmpulung Moldovenesc, Cristian Tabără şi colegii lui merg mai departe pe traseul lemnului: pe calea prelucrării de către mâinile iscusite ale bucovinenilor.

(w882) Muzeul de

De la vechi obiecte utilitare, până la cele care împodobesc casele tradiționale ale zonei, cu istoria și istoriile lor - totul se regăsește în sălile ingenios amenajate ale Muzeului Arta Lemnului. Este singurul muzeu din România dedicat civilizației lemnului și unul dintre foarte puținele de acest fel la nivel european.

(w882) Muzeul de

(w500) Buciume, E

Vom regăsi aici buciumele, instrumente aflate în pericol de a dispărea și salvate de măiestria lui Aristotel (Stelu) Erhan, tezaur uman viu UNESCO. „Iar dacă am ajuns aici, cum să plecăm mai departe fără să aflăm cât se poate de multe despre buciume, chiar de la făurarul lor? Îl vom vizita în atelierul lui, unde vom face cunoștință și cu prietenul său, Florin Lițu – la rândul lui, un tezaur uman viu –, interpret care dă glas cântecului lemnului”, ne dezvăluie Cristian Tabără.

(w882) Cristi, î

(w882) In atelier

Și pentru că pădurile Bucovinei au fost în prim plan, gazda emisiunii va consacra timp şi rostului culinar al hribilor – dar nu numai al lor – alături de Bogdan Câmpanu, iscusit maestru bucătar din Suceava. Pe masă vor mai fi și preparate din carne, bulgur și un desert unic, dar deloc dificil de preparat: plăcinte domnești, cu clătite, stafide și iaurt. Evident, nu va lipsi nici... smântâna.

(w882) Rețetă c

(w882) Specialita

Vă așteptăm, așadar, duminică, 5 ianuarie, la drum prin ținutul lemnului, dar și la o binemeritată masă copioasă. De la ora 17.00, cu „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

credit foto: Exclusiv în România

 

 
Cum putem duce o viaţă sănătoasă

Cum putem duce o viaţă sănătoasă

publicat: Miercuri, 05 Februarie 2025

Într-o societate în care ritmul alert și tehnologia domină viața de zi cu zi, adoptarea unui stil de viață sănătos devine o provocare, dar și o ...

Un documentar dedicat Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria, la ”Universul credinței”

Cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române, marți, 4 februarie, am asistat la proclamarea generală a canonizării a 16 duhovnici și ...

Incredibila poveste de viaţă a doi foşti inamici, deveniţi fraţi de sânge pe viaţă. Documentarul „Duşmanul meu, fratele meu”, în premieră la TVR 1

Un iranian i-a salvat viaţa unui irakian în timpul Primului Război din Golf şi au devenit fraţi de sânge pe viaţă. Se reîntâlnesc din ...