loader
Foto

Bogdan Tănasă – „Omul care construiește destine”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 18 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână.

 

La cea de-a patra întâlnire pe care echipa „Omul anului” o propune telespectatorilor TVR 1, descoperim puterea faptelor bune și poveștile altor doi supereroi.

Primul reportaj al ediţiei îl portretizează pe Bogdan Tănasă, „Omul care construiește destine”. Un erou care a crezut într-o idee și a dus-o până la capăt: aceea de a lăsa o lume mai bună în urma sa. „Împreună schimbăm vieți!” este motto-ul primului erou pe care îl cunoaştem vineri și, din iubire faţă de semenii aflaţi în nevoi, Bogdan şi-a dăruit propria casă unor oameni care nu mai aveau nimic. Aşa a apărut proiectul „Casa Share”.

(w882) Bogdan Tă

Bogdan Tănasă / Omul anului

Locuinţa în care a crescut era vis-a-vis de Casa de copii din Popricani, judeţul Iaşi, așa că de mic a fost impresionat de copiii rămași fără părinți, iar cu unii dintre ei a devenit prieten. După Revoluție, atunci când au început ajutoarele să vină în România, s-a oferit să fie traducătorul unui grup de englezi. L-a emoţionat fericirea adusă celor mici, dar și mai mult, mulțumirea celor care ajutau. Așa a început totul.

(w882) Bogdan Tă

Bogdan Tănasă / Omul anului

Casa de copii s-a închis în 1992, iar Bogdan a văzut cum adolescenții au rămas, pur și simplu, fără adăpost, fără un rost, cu nicio posibilitate de a-și face o casă. Aşa că, după moartea părinților, împreună cu sora sa au decis să dea casa și pământul unuia dintre băieții rămași pe drumuri. În 10 ani, proiectul „Casa Share” a ajuns să construiască 35 de case pentru familiile nevoiaşe. Primele două condiții pe care le cere familiilor atunci când le preia un caz sunt: să-și schimbe viața, împreună cu echipa „Casa Share”, prin muncă; copiii lor trebuie să meargă neapărat la școală!

(w882) Bogdan Tă

Bogdan Tănasă / Omul anului

Bogdan crede cu tărie că educația este cheia pentru ieșirea din sărăcie. De aceea, a construit o hală cu depozit frigorific şi solarii cu legume, astfel încât să le ofere o șansă părinților să aibă un loc de muncă și un scop în viață. Iar pentru copii, el a construit un loc magic. Acum doi ani, a transformat un vis în realitate, prin centrul educațional de la Popricani, unde copiii merg după școală, primesc o masă caldă și învață cu profesori dedicați. Acolo au table inteligente, bibliotecă și ateliere. Acum, la centru sunt înscriși 85 de copii. Construcția centrului educațional a costat peste 600 de mii de euro, bani strânşi din donații. Aici, copiii pot învăța și o meserie, află cum e să fie instalator, electrician, strungar sau croitoreasă.

(w882) Omul anulu

Omul anului / TVR

Bogdan Tănasă şi-a propus să facă și un cabinet medical, care va fi pentru copii, dar și pentru adulți, dotat cu ecograf pentru viitoarele mămici. Legumele pe care le cresc în solarii sunt preluate de supermarket-uri, iar cu banii primiți plătesc salariile mămicilor din proiect. Deci, este un proiect gândit să închidă ciclul sărăciei pentru persoanele cele mai vulnerabile din mediul rural, copiii și mamele din familii defavorizate. Aici copiii merg la școală, învață și mănâncă la centru, iar mama muncește și are și ea un venit.

Îl cunoaştem pe Bogdan vineri, de la ora 18.15, la TVR 1, în episodul patru al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Omul care construiește destine” este titlul reportajului ce ne vorbeşte despre el. Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne aşteaptă în faţa micilor ecrane din studioul 3 al Televiziunii Române, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: Iuliana Marciuc – realizator de emisiuni TVR şi Liviu Zorilă – președintele Asociației E.D.I.T.

(w882) Bogdan Tă

Bogdan Tănasă / Omul anului

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

 
„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ...

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

publicat: Vineri, 18 Octombrie 2024

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi ...

Când via are suflet, vinul are calitate

Când via are suflet, vinul are calitate

publicat: Joi, 17 Octombrie 2024

Vinul bun este ca o operă de artă, ne spun realizatorii emisiunii ”Ferma”.  Din respect pentru tradiție, cu pasiune pentru diversitatea aromelor ...