loader
Foto

Bogăţia tradiţiilor româneşti de Paşti, în programele TVR 1

PROMO

Pentru perioada Sfintelor Sărbători de Paşti, TVR 1 a pregătit o serie de programe speciale. Concerte de pricesne, folclor sau alte genuri muzicale, filme cu teme biblice sau emisiuni ce scot în evidenţă bogăţia preparatelor gastronomice şi a tradiţiilor româneşti de Paşti, precum şi programe umoristice şi de divertisment fac parte din oferta TVR 1 a acestor zile.

 

În Vinerea Mare, de la ora 18.10, într-o ediţie specială „Universul credinţei”, TVR 1 a transmis, în direct de la Patriarhia Română, Denia Prohodului Domnului. Comentariul aparţine jurnalistului TVR Corneliu Vlad Matache.

Tot vineri, la ora 21.00, precum şi sâmbătă, la aceeaşi oră, am urmărit la TVR 1 o poveste emoţionantă despre prietenie – prietenia cu Dumnezeu şi cu oamenii: „Maria din Nazaret” (MARIA DI NAZARET – Italia, Germania, Spania, 2012). Maria din Nazaret și Maria Magdalena – două femei provenind din acelaşi sat, purtând acelaşi nume şi unite prin dragostea faţă de acelaşi Iisus. Destinele lor au luat cursuri diferite, în ciuda afecțiunii pe care o nutriseră în trecut una pentru cealaltă. Însă patimile Mântuitorului le reapropie, astfel că răstignirea le regăseşte împreună, lângă Cruce.

(w882) Maria din

Iar seara, de la ora 23.00 (şi în reluare pe 15 aprilie, de la ora 11.00), o ediţie de sărbătoare „Tezaur folcloric” ne-a adus concertul de pricesne şi muzică bizantină „Credinţă şi unire”, desfăşurat la Palatul Patriarhiei din București şi prezentat de Gheorghiţa Nicolae. Ne-au încântat cu unele dintre cele mai frumoase cântări bisericeşti pascale pr. Doru Gheaja, Veta Biriş, Marius Ciprian Pop, Florentina Giurgi, Antonela Ferche Buţiu, Roxana Reche, Iustina Irimia, Oana Bozga Pintea, Ana-Maria Pătrăşcoiu, Leontina Fărcaş şi „Muguri de tezaur”, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, pr. Alexandru Grigoraş şi membri ai Corului Academic „Byzantion” Iaşi. Îi acompaniază Orchestra Română de Folclor dirijată de Alexandru Pal.

(w882) pricesne

„Timpul petrecut în jurul mesei de prânz sau cină este un act de generozitate, de comuniune spirituală și de înțelegere omenească”, scria Principesa Margareta a României în „Carte regală de bucate”. Sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 14.30, la „Ora Regelui”, am revăzut documentarul „La masa regilor”, povestea meselor regale în timpul celor cinci generații ale dinastiei române.

(w882) Ora Regelu

Paștele e, în cătunele ninse, o trecere peste iarnă. E semnul unei biruințe, e semnul că noi trecem cu folos, ca să înțelegem lumea. Pentru că oameni ca ei nu se vor mai naște, ne reîntâlnim cu cei care încheie o lume. Pe 15 aprilie, ora 16.30, într-o ediţie „best of” „Izolaţi în România”, Dite Dinesz ni i-a adus aproape pe cei care trăiesc în cătunele izolate ale României.

(w882) Izolati in

Iar de la 23.10, în ediţia specială Universul credinţei, Andrei-Victor Dochia a discutat cu interpreta de muzică bisericească Maria Coman, alături de un cor psaltic şi cu jurnalistul TVR Răzvan Bucuroiu. Apoi, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la TVR 1 am urmărit Slujba de Înviere a Domnului, oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

(w882) Universul

Duminică, începând cu ora 12.00, la „Tezaur folcloric”, bucuria Luminii Sfinte a fost cântată, la TVR 1, de copii şi tineri talentaţi, de mari interpreţi ai cântecului popular şi familii de intepreţi: Irina Loghin, Daniela Condurache, Gheorghe Roşoga, Aneta Stan, Viorica Flintaşu, Gheorghe Turda, Maria Lia Bologa, Luciana Văduva, Mioara Pitulice, Ruxandra Pitulice şi Gheorghe Rizea, Mihaela şi Ciprian Istrate, Grupul folcloric „Burnasul” din Alexandria, Cosmin Streaţă şi grupul de elevi de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti” din Craiova.

(w882) Tezaur fol

De Paşti, Cristian Tabără și Cristina Șoloc au ajuns în locuri unde trecutul este respectat și integrat firesc în prezent, unde simplitatea, autenticitatea, bunătatea, iubirea și credința fac parte din ADN-ul localnicilor: Maramureş. Am pornit alături de ei, la ora 17.00, la „Exclusiv în România”, pe urmele haiducului Pintea Viteazul, unul dintre simbolurile luptei pentru dreptate și credință din Maramureșul istoric.

Ne-au însoţit ambasadori de excepție ai poporului român și unii dintre cei mai convingători promotori ai culturii tradiționale maramureșene: ceramistul Daniel Leș, Iuliana Dragoș – directorul Ansamblului Național Transilvania, solistele Voichița Nemeș Andreica, Gabriela Ardusătan și întregul asnsamblu.

(w882) Exclusiv i

Acţiunea M.O.V. (miel-ouă-vin) a fost, la ora 18.00, în plină desfăşurare la „Gala umorului”. Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au surprins, de Iepuraş, cu momente de arhivă cu Dem Rădulescu şi Tamara Buciuceanu, Rodica Popescu Bitănescu, Puiu Călinescu şi Ştefan Teodoriu, Stela Popescu şi Nicu Constantin, Amza Pellea, dar şi cu scenete la zi, în care i-am văzut pe Cornel Vulpe şi Valentin Uritescu sau în care Dragoş Huluba a fost protagonist alături de Marius Rizea şi Tania Popa.

(w882) Gala umoru

Folclorul şi tradiţiile au însoţit dintotdeauna momentele emoţionante ale sărbătorilor româneşti. Ce putea fi, aşadar, mai potrivit pentru seara de Paşti, decât o petrecere cu muzică populară, tineri artişti şi divertisment de calitate? Cu mare bucurie, Iuliana Tudor a revenit duminică, la ora 21.00, în studioul „Vedeta populară”, pentru debutul sezonului 9 al talent-show-ului de folclor de la TVR 1. Surpriza pe care o aduce revenirea concursului este o nouă regulă: la finalul celor șapte ediții preliminare, concurenții plasaţi pe locul al doilea vor primi o nouă șansă de a se califica în semifinală. Prin tragere la sorți, unul dintre ei își va putea continua drumul la „Vedeta populară”.

(w882) Iuliana Tu

În a doua zi de Paşti, luni, la 12.00, TVR 1 ne-a invitat la un concert de excepție: „Laura Bretan 20”. Concertul aniversar al solistei de 20 de ani a adunat pe scena Sălii Palatului artiști de renume. Gazda spectacolului a fost tenorul Vlad Miriță, un excelent amfitrion, iar invitații Laurei au fost Nick Casciaro, câștigător „X Factor”, Eliza G, câștigătoare a Cerbului de Aur în 2019, precum și pianistul israelian Giora Linenberg, cel care o însoțea deseori pe Lara Fabian în concerte. Acompaniamentul instrumental a aparţinut orchestrei de gală a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, condusă de dirijorul Tiberiu-Dragoș Oprea.

(w882) concert La

Sunt 21 ani de când Iuliana Tudor şi echipa sa ne invită La masa de Paşti”, alături de cele mai mari nume din muzica tradiţională românească. Mari nume ale folclorului românesc, dar și reprezentanți ai tinerei generații, lansați în cadrul talent show-ului „Vedeta populară”, au venit „La masa de Paşti” pe 17 aprilie, de la ora 14.45: Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Ștefania Rareș, Florica Bradu, Nineta Popa, Maria Dragomiroiu, Niculina Stoican, Andreea Voica Maria Loga, Victorița Lăcătușu Cornelia Rednic, Ion Paladi, Nicolae Botgros, Liliana Laichici, Felicia Stoian, Olguța Berbec, Maria Tripon, Alexandru Pugna, Ilie Medrea, Ciprian Roma, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Fetele din Botoșani, Grupul Burnasul, Gelu Voicu, Cornelia Căprariu Roman şi Teodora Sîrbu, Gabriel Gorjanu, Sînziana și Ioana Ștefan, Cătălina Rotaru, Cristina Drăgan, Iulia Mihai, Gabriel Treteag, Polina Gheorghe, Marina Roșu, Marioara Man Gheorghe şi Andra Matei.

(w882) La masa de

Paşte fericit!

 
”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

Infracţiuni electorale, procese penale

Infracţiuni electorale, procese penale

publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024

Ce consecințe juridice atrag infracțiunile de furt electoral, împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegatorului și frauda ...

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (I)

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (I)

publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024

Sărbătorile de iarnă care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului ...