loader
Foto

O nouă filă în „Memorialul durerii”

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 14.00, telespectatorii TVR 2 au cunoscut o personalitate de prim plan a generației Marii Uniri - „Bancherul deschizător de drumuri - Ion Lapedatu”.

 

„Memorialul durerii” îl aduce în atenția telespectatorilor TVR 2 pe „Bancherul deschizător de drumuri - Ion Lapedatu.”

Prosperitatea pe care România avea s-o cunoască în perioada de după Marea Unire se datorează faptului că la cârma finanțelor, în primul guvern al României reîntregite, se afla un bancher avizat, dornic să realizeze progresul țării sale.

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 14.00, telespectatorii TVR 2 îl vor cunoaște pe Ion Lapedatu - profesor, academician, mare economist, personalitate de prim plan a generației Unirii. Născut în 1876, Ion Lapedatu a fost absolvent al Academiei Orientale Comerciale şi al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Budapesta. Decorat cu Coroana României în grad de Comandor pentru strălucita activitate financiar-bancară Lapedatu a fost director, vice-guvernator şi Guvernator al Băncii Naţionale. Dar, ca majoritatea celor din elita unionistă, Ion Lapedatu a avut parte de un destin tragic.

TVR 2 a dat startul unei noi serii a „Memorialului durerii”, „Oameni mari care au făcut România Mare”. Alături de echipa sa, Lucia Hossu-Longin dezvăluie telespectatorilor o generație eroică, care a făurit și cârmuit România modernă, părinții fondatori ai noului stat român, creat la 1 Decembrie 1918. „Sunt oameni care au făcut imens pentru Unire, pentru reîntregirea României. Pe toți îi leagă de Memorialul durerii un destin tragic, care s-a sfârșit la Închisoarea Sighet.”, a spus Lucia Hossu Longin.

„Memorialul durerii”, ora 14.00, TVR 2
Un film de Lucia Hossu-Longin

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.