PROMO
Echipa „Cap Compas” ajunge în marginea de Sud a deșertului Gobi și la Grotele Mogao sau Grotele celor o mie de Buddha. Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 12.30, la TVR 2 și TVR 2 HD.
Un reportaj de călătorie se poate impune uneori și prin părăsirea cadrului strict al scenariului și al planului de filmare și imersiunea într-un real ipotetic ce devine ad hoc pasaj pentru o experiență cu totul ieșită din comun.
Începutul grotelor
Pornim în călătorie și ajungem la Dunhuang, un oraș comercial important. Cu o istorie remarcabilă, orașul cuprinde întreaga esență a tot ceea ce reprezintă regiunea. Intersecție a celor trei rute principale ale mătăsii, adică din nord, din centru și din sud, încă din timpul dinastiilor Sui și Tang, orașul Dunhuang a fost principal punct de comunicare între China antică și restul lumii, fiind așadar un prosper centru comercial și vatra de civilizație.
Spune-mi ce mănânci că să-ți spun cât de sănătos ești, spune un alt proverb. Pentru chinezi, a mânca sau, mai bine zis, a prepara mâncarea așa cum se cuvine, e o artă. O artă a bunului gust, la propriu, dar și la figurat. Pentru că în gastronomia chineză nu numai gustul și calitatea mâncării sunt importante, ci și aspectul acesteia.
Dunhuang a fost cucerit în 1227 de mongolii care au jefuit și au distrus orașul. După reconstrucția să, în urma cuceririi Chinei de Kublai Khan în timpul dinastiei Yuan, a devenit parte a Imperiului Mongol. Dunhuang a intrat într-un declin abrupt după ce Drumul Mătăsii a fost abandonat oficial în timpul dinastiei Ming.
Începutul grotelor de la Dunhuang datează din secolul al IV-lea. Într-o carte scrisă pe vremea împărătesei Wu, singura împărăteasă a Chinei în mai bine de patru milenii, se povestește despre un călugăr budist, pe nume Lie Zun, care a ajuns la muntele Sanwei.
Obosit de lungul drum pe care îl avea de făcut și-a potolit setea la un izvor și s-a așezat să se odihnească. Dintr-o dată, pe cer au apărut mii de Buddha scăldați în fire de lumină aurie. Dintre cele aproape 800 de peşteri dăltuite în stâncă, 492 sunt decorate cu fresce pe mai bine de 46.000 de metri pătraţi – cam de 40 de ori cât în Capela Sixtină.
Interioarele sunt împodobite peste 2.000 de sculpturi, unele numărându- se printre cele mai frumoase din epoca lor. Până în urmă cu mai bine de un secol, când o întreagă succesiune de vânători de comori au sosit aici străbătând deşertul, o încăpere rămasă ascunsă a păstrat zeci de mii de manuscrise străvechi.
Munți, canioane și dune
Partea deșertului Gobi care se află în regiunea Gansu este vastă, însă zona dunelor are puțin peste 50 km lungime în formă de arc. Un lanț de nisip se întinde de la faleza în care se află peșterile Magao până la barajul Danghe, la vest.
Dacă vrei să parcurgi toată distanța care amestecă munți, canioane și dune trebuie să știi că are o întindere imensă.... 1.600 de km de la nord-vest spre sud-vest, și de la nord la sud 800 de km.
Muntele Mingsha este compus din nisipuri hialine minuscule de cinci culori diferite - roșu, galben, albastru, alb și negru așezate de hazard și de vânturile care nu contenesc în diferite forme de relief.
În orașul Hezuo se află palatul lui Milarepa. Culorile întunecate și forma înaltă îl fac să iasă în evidență din peisajul urban. Clădirea este înconjurată de câțiva pereți împodobiți cu sute de roți de rugăciune, rotiți în fiecare zi de pelerini care parcurg perimetrul în cercuri în sensul acelor de ceasornic.
Cu mâinile împreunate spre cer, pelerinii practică rugăciunea și se închină apoi, atingând pământul cu palmele.
Palatul Milarepa din Hezuo este un turn de 9 etaje proiectat în stil tibetan, o structură foarte neobișnuită și unică pentru această tipologie arhitecturală. Motivul acestei forme speciale poate fi găsit în povestea de viață a lui Milarepa însuși, despre care se spune că este unul dintre puținii sfinți despre care se crede că a atins iluminarea într-o singură viață.
Gansu, precum o stea care strălucește în peisajul turistic din China, se află la intersecții geografice memorabile în permanentă întâlnire cu timpul reușind să valorifice bogăția patrimoniului din regiune, istoria și moștenirile tradiționale.