loader
Foto

Galerie foto

„Arte, carte şi capricii” începe noul sezon cu Răzvan Mazilu

De la ultimul musical al lui Răzvan Mazilu, până la noul calendar Pirelli şi concertul von Weber de la Ateneu, Liana Stanciu vă aduce noutăţile lumii culturale în noul sezon care începe din această vineri, de la ora 21:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O viaţă culturală are nevoie de diversitate, iar  din fericire, pe scena dansului actual din Bucureşti, avem ocazia să vedem şi un spectacol cult de cabaret. Nu este orice fel de cabaret, ci un musical curajos plin de culoare, emoții şi răsturnări de stare, în care Răzvan Mazilu, creatorul lui, aduce un omagiu uneia dintre cele mai influente şi răscolitoare artiste ale perioadei interbelice, Anita Berber.

„Mon cabaret noir” a avut premiera toamna trecută, iar alături de Mazilu, pe scenă mai apar Ilona Brezoianu, Anca Florescu, Alina Petrică şi Ana Bianca Popescu. Cum a fost primit acest spectacol de publicul român şi ce-a însemnat Anita Berber pentru scena Bucureştiului interberlic, aflăm chiar de la Răzvan Mazilu.

Începutul fiecărui an înseamnă, pe lângă rezoluţii şi diete, întâlnirea nu cu o filă de istorie, ci cu... douăsprezece. Douăsprezece file care nu numără neapărat zilele şi lunile, ci fac o declaraţie de stil. Rup tradiţia. Continuă şi inovează. Fac valuri şi vâlvă. S-a lansat Calendarul Pirelli 2016 la Londra, iar Marius Constantinescu l-a răsfoit pentru noi. Primele impresii? Vineri, de la ora 21:00.

De multe ori, artiştii au demonstrat prin creaţiile lor că deţin o armă foarte puternică, prin care se pot schimba metalităţi, dar care le poate atrage şi duşmani. Un exemplul recent este cel al tânărului poet palestinian Ashraf Fayad, condamnat la moarte pentru apostazie de către autoritățile din Arabia Saudită. Solidari cu el, colegii de breaslă din România, membrii Clubului PEN, au organizat pe 14 ianuarie, simultan cu sute de acțiuni similare din lumea întreagă, o manifestare prin care şi-au exprimat sprijinul pentru Ashraf Fayad.

După aproape jumătate de secol, la Ateneul Român s-a auzit Concertul pentru fagot şi orchestră de Carl Maria von Weber. Acest lucru s-a datorat revenirii în ţară, după 25 de ani, a fagotistului Adrian Jojatu.

Absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu”, Jojatu s-a stabilit în SUA din 1991, unde a studiat la Universitatea din Boston. A colaborat, de-a lungul anilor, cu orchestre precum Boston Pops, Opera Lirică din Boston sau Filarmonica Rhode Island.  Împreună cu Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu". sub bagheta dirijorală a lui Iosif Ion Prunner, Jojatu va susţine două concerte, iar mai multe detalii puteţi afla în rubrica „De ce-aş citi”, de vineri, 22 ianuarie.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...