De vineri, 20 martie, cazuri rezolvate de infracţiuni grave sunt prezentate de comisarul Dan Antonescu telespectatorilor cu scopul de a-i educa să nu devină victimele unor astfel de situaţii. De la ora 23.30, la TVR 1 şi TVR+.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+
În spaţiul emisiunilor tv actuale infracţionalitatea este privită drept fapt divers, de scandal, de lansare a unor dezbateri, care, de cele mai multe ori ignoră cauzele şi condiţiile care au condus la comiterea unei fapte de natură penală. Discuţiile sunt generale, iar abordarea urmăreşte să scoată în evidenţă senzaţionalul şi nicidecum pericolul concret al infracţiunii.
De vineri, 20 martie, TVR 1 propune telespectatorilor săi o nouă abordare în discuţiile despre infracţionalitate în emisiunea Anchetele comisarului Antonescu, prezentată de Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri, colonel acum în rezervă, pensionat după 17 ani de activitate în poliţie. Emisiunea se difuzează în fiecare vineri de la ora 23.30, la TVR 1 şi TVR+.
Anchetele comisarului Antonescu abordează în fiecare săptămână câte o temă de larg interes, temă care va reieşi din prezentarea uneia sau a mai multor infracţiuni grave, rezolvate. Cât de importantă este implicarea martorilor atunci când este vorba de un criminal care încearcă să-şi acopere urmele, la ce trebuie să fii atent atunci când iei în gazdă pe cineva, cum trebuie să te porţi atunci când afli că un criminal periculos este pus în libertate şi locuieşte în blocul tău sunt doar câteva dintre temele noului program de la TVR 1. Comisarul Antonescu va merge de fiecare dată la locul crimelor şi va reconstitui infracţiunea. Va sta de vorbă şi cu poliţiştii şi specialiştii implicaţi în caz pentru afla ce trebuie să facă un om obişnuit pentru a nu cădea victimă unor astfel de infracţiuni.
„Prevenirea comiterii de infracţiuni se poate realiza în mod eficient printr-o mediatizare obiectivă şi realistă a unor astfel de acte contrare legii, ceea ce duce la descurajarea potenţialilor infractori prin prezentarea consecinţelor comiterii unor fapte penale. Abordarea în mass media a unor fapte antisociale trebuie realizată nu numai din punct de vedere jurnalistic, ci şi criminologic, sociologic, psihiatric, psihologic şi procesual-penal”, este de părere comisarul Dan Antonescu.
Plecând de la cazuri reale, emisiunea îşi propune o dezbatere a cauzelor şi a consecinţelor comiterii unei infracţiuni, iar accentul va fi pus atât pe aspectul educaţional, cât şi pe consecinţele sociale ale unei infracţiuni, din perspectiva victimei, a autorului, dar şi a societăţii, datoare faţă de toţi cei implicaţi în actul de justiţie.
În fiecare ediţie, comisarul Antonescu va prezenta un reportaj pornind de la un caz mai vechi, adus în actualitate. Reportajul va reuni mai multe perspective: a victimei, a anchetatorilor, a autorului şi a societăţii şi va conţine imagini de la cercetarea locului faptei, imagini de la instanţă, reconstituire, declaraţii filmate. Apoi comisarul Antonescu va face analiza situaţiei concrete şi a impactului social al acesteia, fiind formulate recomandările pentru telespectatori.
La prima ediţie a Anchetelor comisarului Antonescu, prezentatorul a deschis dosarul unuia dintre cei mai sadici criminali în viaţă: Toma Gheorghe. A omorât nu mai puţin de 5 oameni. Din cei 74 de ani ai săi, 34 i-a petrecut în puşcărie. Mai are 5 ani de executat din ultima pedeapsă, dar aşteaptă cu nerăbdare eliberarea pentru a-şi duce la îndeplinire ultima dorinţă: vrea să rămână singurul în viaţă din familia sa.
Noile coduri şi impactul lor asupra societăţii, cauze de omor soluţionate, cauze de omor rămase cu autor necunoscut, tâlhării, jaf armat, trafic de persoane, proxenetism, furturi din locuinţă, femeia – victimă, femeia – autor, copilul – victimă, copilul – autor, martorul cu identitate protejată, infracţionalitatea informatică se numără printre subiectele pe care telespectatorii le vor putea urmări în Anchetele comisarului Antonescu.
Colonelul Dan Antonescu este acum în rezervă. S-a pensionat după 17 ani de activitate în poliţie, iar în acest timp a rezolvat cazurile a numeroşi infractori. A participat la anchetă în cazuri celebre: Ioan Luchian Mihalea dar şi Konstantinos Passaris. Pentru rezolvarea lor a fost avansat la excepţional. Deşi nu mai este ofiţer activ, a rămas cu ochii în patru şi este în continuare pe urmele infractorilor. Este implicat în acest fenomen şi supraveghează atent modul în care se comit infracţiunile grave.