loader
Foto

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România” – Edi Schneider, aka DJ Phantom, invitat în prima ediţie din noul sezon „Garantat 100%”

„Garantat 100%” împlineşte 25 de ani de emisie. Pe 13 octombrie, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă să descoperim povestea primului invitat al noului sezon.

 

Este a douăzeci şi cincea toamnă în care, cu şarmu-i caracteristic, Cătălin Ştefănescu îşi provoacă interlocutorii la dialog. Un dialog plin de farmec, naturaleţe şi acel quelque chose ce ne ţine ochi şi urechi în faţa micilor ecrane. Iar în atmosfera parcă vrăjită, invitaţii se deschid ca nicăieri altundeva. Din 13 octombrie, „Garantat 100%” continuă la TVR 1 cu un nou sezon. Duminică, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne invită să descoperim povestea lui Edi Schneider, aka DJ Phantom, invitat în prima ediţie „Garantat 100%” a toamnei.

(w882) Edi Schnei

Născut la Sebeş, dar crescut în Germania până spre vârsta adolescenţei, Eduard Schneider a studiat în Germania și în Franța, iar în 1996, la 26 de ani, a decis să se întoarcă în România. Un an mai târziu, înființa studioul Schneider Productions, unul dintre cele mai performante studiouri de producţie din ţară, împlinindu-și, astfel, visul din anii primei tinereţi. A produs acolo albume pentru cele mai mari case de discuri din România, viceoclipuri, reclame, scurtmetraje și filme documentare. Din 2010, este cetățean de onoare al municipiul Sebeș.

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România. Îmi place atât de mult viitorul, cât îmi place şi trecutul, dacă ar fi să fac o călătorie în timp ar fi foarte greu. Dar eu cred că putem să tragem învăţături din tehnologia veche şi să o combinăm cu tehnologia de ultima oră”, consideră Edi Schneider, cunoscut de mulţi dintre noi ca DJ Phantom, după numele de scenă pe care şi-l luase când a început să facă muzică.

(w882) Catalin St

Chemarea către muzică a simţit-o din copilărie: „Am primit un casetofon de la unchiul din Germania; şi acel casetofon a fost factorul declanşator, trecerea de la a auzi doar muzica de la radio, la a înregistra şi la a reda, a crea”, mărturiseşte el.

Un „pionier din punct de vedere ludic”, aşa cum se recomandă, artistul şi producătorul pune parcursul său profesional pe seama pasiunii sale pentru tehnologie, nu întotdeauna înţeleasă de cei apropiaţi. „Bunicul îmi spunea: Mă copile, muzică faci tu? Te-ai întors în România din Germania, din Franţa… Neam de neamul nostru n-a fost puşcariaş, circar, lăutar… ce muzică faci tu?”, îşi aminteşte Edi Schneider.

(w882) Edi Schnei

Şi-a continuat, însă, munca de pionierat în producţia muzicală, cu numeroase proiecte creative. Printre acestea, şi propriul studio, transformat din fabrica de marochinărie în care au muncit bunicii săi în „Mecca muzicii dance”... „Nu am moştenit-o, au fost simpli angajaţi acolo, dar am simţit o vibraţie anume de a transforma un loc, un spaţiu industrial care era în stadiu avansat de degradare, a-l transforma într-un spaţiu de creativitate. Mai ales în domeniile pe care cred că le cunosc: muzică, fotografie şi filmare”, explică invitatul lui Cătălin Ştefănescu.

Ce îl motivează? „Mereu mă simt afară din timp. Depăşit, nu cred. Mereu caut provocări noi şi ies din zona de confort, pentru că, dacă faci mereu acelaşi lucru, nu cred că avansezi”, ne lămureşte el.

Ce sentimente îi trezeşte vizita în Televiziunea Română şi ce speranţe are pentru viitor Edi Schneider aflăm chiar de la el, duminică, 13 octombrie, de la ora 23.00, în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”, la TVR 1.

(w882) Catalin St

„La Garantat 100%, încercăm să facem un serviciu public. Adică, exact ceea ce e în fișa postului și în esența ideii de televiziune publică. Încercăm să facem o emisiune de cultură care să fie de folos publicului, adică să inspire, să trezească gustul pentru lectură, pentru descoperirea feluritelor chipuri ale artei, să cultive ideea de dialog civilizat, să folosească o limbă română cât mai corectă. Și, nu în ultimul rând, să promoveze lucruri de interes pentru spațiul nostru public, pentru modelul civilizațional la care aspiră societatea noastră” – Cătălin Ştefănescu.

 
Prezențe românești – Învățământul în limba română din Bulgaria

Luni, 14 octombrie, la TVR Internațional debutează o nouă serie a emisiunii „Prezențe românești”, proiect finanțat de către Departamentul pentru ...

Motivarea deciziei în cazul de dopaj al Simonei Halep, publicată de TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea în cazul Simonei Halep, în care a decis să reducă perioada de suspendare pentru doping. ...

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România” – Edi Schneider, aka DJ Phantom, invitat în prima ediţie din noul sezon „Garantat 100%”

„Garantat 100%” împlineşte 25 de ani de emisie. Pe 13 octombrie, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă să descoperim povestea primului ...