PROMO
A fost prins, anchetat și trimis la Aiud ca „deținut contra securității statului”. A trăit ani de calvar în închisoare; familia lui, rămasă afară, de asemenea. Dizidentul Radu Filipescu a fost unul dintre cei puțini curajoși, cărora le datorăm enorm. Marina Constantinescu stă de vorbă cu el luni, 9 decembrie, ora 23.00, la TVR 1.
De 35 de ani, România se bucură de libertate. Sau, măcar, de un exercițiu al ei. Noțiunea de „curaj”, plimbată azi din gură-n gură și însușită atât de ușor de către oricine, trebuie explicată și înțeleasă cu adevărat. În România comunistă, cenușie și mută, au existat oameni care au „strigat”. În România fricii, a controlului și a Securității, au fost tineri care au vrut, cu orice preț, să-și schimbe soarta. Dizidentul Radu Filipescu a fost unul dintre cei puțini curajoși, cărora le datorăm enorm. El este invitatul Marinei Constantinescu în ediția „Nocturne” de luni, 9 decembrie, de la TVR 1, de la ora 23.00.
La 27 de ani, tânărului inginer Radu Filipescu i-a venit ideea să protesteze. Era anul 1982. Securitatea controla tot, verifica tot, subjuga tot. Dar nu pe toți. Astfel, reușește să distribuie manifeste anticomuniste în Bucureşti, semnate „Strada”, prin care chema cetățenii să protesteze în fosta Piață a Palatului.
„Mi-am dat seama că e un risc foarte mare”, admite Radu Filipescu, rememorând acele momente.
A fost prins, anchetat și trimis la Aiud ca „deținut contra securității statului”. Au urmat ani de calvar pentru el, în inchisoare, dar și pentru familia rămasă afară, tatăl său, renumitul medic anestezist Zorel Filipescu, fiind forțat să-și abandoneze cariera.
„Copilul nu poartă responsabilitatea părinților”, afirmă Radu Filipescu. Va detalia în discuţia cu Marina Constantinescu această temă, luni seară, la „Nocturne”, pe TVR 1.
După 3 ani de detenție, a fost eliberat. Am putea gândi că experiența groaznică de la Aiud a avut darul să-l „cumințească” de Radu Filipescu. Și ne-am înșela cumplit. Pentru că el a continuat să trimită manifeste, inclusiv la Radio Europa Liberă, prin care cerea organizarea unui referendum pentru înlăturarea lui Ceaușescu. A fost arestat de încă două ori, anchetele fiind însoțite de umilințe și bătăi crunte.
„Am avut, chiar și în închisoare, convingerea că am făcut un lucru bun”, spune, fără umbră de îndoială, Radu Filipescu.
Despre curaj, libertate și speranță. Despre lumina care trece dincolo de cele mai groase ziduri ale închisorilor comuniste. Despre prezentul pe care toți l-au visat, dar numai unii au luptat, luni seara, de la ora 23.00, cu Marina Constantinescu și Radu Filipescu, la „Nocturne”, pe TVR 1.