loader
Foto

Galerie foto

Întâmplări tragice de pe şantierele Canalului Dunăre-Marea Neagră

Al cincilea episod „Adevăruri despre trecut-Mortul e de vină” aduce informaţii despre vieţile pierdute în timpul ridicării celei mai grandioase construcţii româneşti din comunism– canalul Dunăre-Marea Neagră. Miercuri, 30 octombrie, ora 23.00, la TVR 1.

 

Cea mai grandioasă construcţie românească din comunism - Canalul Dunăre-Marea Neagră - a produs între anii 1975 şi 1987 peste 1.400 de accidente mortale. Nu trecea nici măcar o zi fără victime umane! Cazurile au fost trecute sub tăcere, vieţile oamenilor contând prea puţin pentru regim. Pe lângă cadavre, Canalul Dunăre-Marea Neagră ascunde multe alte întâmplări tragice şi uluitoare.

(w882)

Munca la Canal presupunea excavarea şi transportul unor cantităţi imense de pământ şi piatră. Uneori chiar sistemul de plată determina risipa si hoţia.

(w882)

Mare parte din motorină era aruncată pe câmp sau în valea Carasului. Însă, pentru a corespunde consumului de combustibil, şi cantitatea de pământ excavată trebuia umflată corespunzator. Toţi cei implicaţi aveau de câştigat.

(w882)

Nerespectarea normelor de protecţie a muncii, alcoolismul, furturile de combustibil, raportările false de producţie, toate asigurau unor categorii de muncitori venituri substanţiale, din care o bună parte ajungea la şefi şi la supraveghetori. Fiecare îşi lua partea şi toţi tăceau în cor ca să nu-l supere pe „Tovarăşul”.

(w882)

Dar furturile nu erau marea problemă a Canalului, ci mai degrabă o tradiţie. Principala problemă era una tragică: accidentele mortale de muncă. Văduve, orfani, părinţi îndoliaţi, familii lovite cumplit, de care nu-i păsa nimănui. Nici ''tovarăşilor'', nici ''organelor''.

(w882)

În anul 1988, după inaugurarea ambelor braţe ale Canalului, un important şef cu protecţia muncii aproxima la 1400-1500 numărul de lucrători morţi în accidente de muncă. Civili şi militari. O medie de aproape 10 pe lună. Unii oameni se tem si astăzi să fie filmaţi când vorbesc despre aceste lucruri.

(w882)

În ediţia din 30 octombrie a seriei documentare Adevăruri despre trecut, vom avea mărturii în exclusivitate ale foştilor lucrători la Canal.

(w882)

Emisiunea poate fi urmărită în reluare la TVR 1, joi, 31 octombrie, de la ora 13.30 sau duminică, 3 noiembrie, de la ora 6.30 şi la TVR International vineri, 4 noiembrie, de la ora 21.00.

***

Realizator: Iulian Foişor

Producător: Raluca Rogojină

 

 

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...