PROMO
Puține cărți au influenţat cu adevărat istoria lumii, iar „Arhipelagul Gulag” este una dintre ele. La 50 de ani de la publicarea cărţii scrise de Alexandr Soljeniţîn în Franţa, în clandestinitate în URSS între 1958 şi 1968, realizatorii Philippe Picard şi Jérôme Lambert ne-au propus un documentar ce reconstituie uriaşul impact pe care l-a avut publicarea cărţii în lume. Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 21.00.
„Arhipelagul Gulag” este una dintre puținele lucrări care au schimbat cursul istoriei lumii. De la publicarea sa în 1973, cartea a avut un succes uriaș, cu traduceri în zeci de limbi. Cum a fost posibil ca autorul, fostul zek Aleksandr Soljenițîn, să creeze această capodoperă literară și politică pe ascuns și în ciuda supravegherii KGB? De ce această carte - după atâtea altele - a reușit în sfârșit să aducă realitățile regimului sovietic în atenția Occidentului? Cum a zdruncinat această carte regimul din URSS, în ciuda faptului că a fost interzisă? Apostol al adevărului, Aleksandr Soljenițîn apără puterea literaturii în fața falsificării istorice. Este mai mult decât clar că lupta lui Soljenițîn nu și-a pierdut deloc din forță, într-un moment în care Rusia lui Vladimir Putin trăieşte într-o altă realitate, în care faptele şi evidenţele sunt bagatelizate. La 50 de ani de la publicarea monumentalei lucrări, problemele prezentate de autor rămân de actualitate la jumătate de secol după publicarea cărţii „Arhipelagul Gulag”.
În această lună se împlinesc 50 de ani de la publicarea cărţii "Arhipelagul Gulag" în Franţa, în 1973. A fost scrisă de Alexandr Soljeniţîn în clandestinitate în URSS între 1958 şi 1968 şi dactilografiată de mai multe persoane, apoi acunse bucăţi din manuscris, de către alte persoane, în diverse locuri. În cele din urmă, au fost făcute microfilme cu întreaga lucrare şi au fost scoase din URSS, cu riscul vieţii.
Cartea tratează sistemul sovietic de lagăre de concentrare şi muncă silnică şi se bazează pe mărturiile martorilor oculari şi pe surse directe de documentare, precum şi pe propriile experienţe ale autorului ca prizonier – zek - timp de 10 ani într-un lagăr de muncă din Gulag.
Ludmila Uliţkaia
Documentarul „Arhipelagul Gulag” („L’archipel du Goulag”, producţie Franţa 2023) reconstituie uriaşul impact pe care l-a avut publicarea cărţii – un adevărat monument literar şi politic -, care a deschis ochii Occidentului asupra ororilor totalitarismului sovietic, aducând la lumină experienţele subumane din lagărele de reeducare prin muncă din URSS, prin demascarea întregului sistem de represiune, cu toate ascunzişurile şi ramificaţiile sale. Urmărim documentarul în premieră la TVR INFO sâmbătă, 16 decembrie, începând cu ora 21.00.
Iar de la ora 22.00, TVR INFO difuzează un alt documentar în premieră: „Gulag – Viaţa în lagărele de reeducare prin muncă din URSS (Goulag, Franţa, 2018)”, realizator: Michaël Prazan.
Înlocuind și distrugând milioane de vieți, una dintre cele mai brutale rețele de lagăre de muncă forțată a apărut acum o sută de ani în Uniunea Sovietică.
Cu toate acestea, istoria „Gulagurilor” rămâne în mare parte nerecunoscută și nedocumentată până astăzi.
De la Moscova până la granițele extreme ale Siberiei de Est, filmul aruncă o privire în profunzime asupra unuia dintre cele mai brutale sisteme penitenciare ale secolului XX, care a lăsat o cicatrice profundă în națiunea rusă.
Assia Kovrigina, nepoata unui fost deţinut – zek -, se întoarce pe urmele bunicului într-unul dintre cele mai cumplite sisteme penitenciare din secolul al XX-lea – Gulag. Regizat de talentatul regizor Michaël Prazan, documentarul beneficiază de numeroase imagini din arhive şi de mărturii unice ale unor foşti „duşmani ai poporului”. Astfel, vocile lor nu vor fi uitate.
Producție: TV Presse Productions pentru France Télévisions