loader
Foto

"32 de pisici", luni la Dosar România

Luni, 5 noiembrie, de la ora 22.30, la TVR 1, descoperiţi lucruri neştiute despre mineriada din 1999, într-un documentar semnat de Carmen Kleibel, la „Dosar România".

 

La începutul anului 1999, România a fost la un pas de război civil. 20.000 de mineri din Valea Jiului, mobilizaţi de liderul lor  Miron Cozma, au pornit spre Bucureşti.

La Costeşti au avut loc lupte dure între ortaci şi forţele de ordine. Preşedintele Emil Constantinescu a decretat „stare de urgenţă“ pe întreg teritoriul ţării.

În tumultul întâmplărilor a existat şi o a treia parte implicată: presa. Ziariştii au fost în prima linie a evenimentelor de atunci. Dacă mineriadele s-ar preda la şcoală, cea din 1999 ar constitui, cu siguranţă, un studiu de caz.

Documentarul acesta dezvăluie episoade inedite din Mineriada din 1999 şi spune,  în acelaşi timp, şi povestea zecilor de corespondenţi de presă aruncaţi între liniile de front ale unui război pe care, probabil, nu-l va înţelege nimeni, niciodată.

Carmen Kleibel a adunat mărturii ale Mineriadei din '99 şi a vorbit cu oamenii de presă de atunci şi de acum. Cu aceia pentru care imaginile făceau cât mii de cuvinte, iar respectul pentru cuvânt era sacru.

 
Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.

Panteonul, gloria Romei

Panteonul, gloria Romei

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Cel mai complex și bine păstrat monument din Roma, primul de felul său al Antichității, este uimitorul Panteon. Spațiul original, vast și ...

Limba română, credința și tradițiile românești prețuite peste ocean (I)

Un grup de români din Connecticut, hotărâți să mențină vie cultura și tradițiile românești peste ocean, au înființat organizatia non-profit ...