Acțiunea piesei este plasată în 13 iunie 1990. În contextul politic actual, în care se reevaluează evenimentele anului 90, şi, mai ales, se judecă Mineriadă din iunie care a pus capăt demonstraţiei din Piaţa Universităţii, este, poate, cu atât mai important ne reamintim, prin ochii regizorului, atmosfera care a dat naştere acestui film.
Silviu Jicman: În „Aerisirea” este vorba despre un scriitor care, lipsit de inspiraţie, când se schimba un regim, în 90, se ducea să aerisească apartamentele prietenilor care stăteau non-stop în Piaţă Universităţii, care petreceau acolo 24 de ore din 24 la demonstraţiile anti-comuniste. Personajul, scriitorul /interpretat de Mircea Diaconu/, aerisea, avea grijă de animale, metaforă a faptului că scriitorul, perceput ca un om care prin opera lui ar putea să desfacă mințile celor din jur, dar care, de fapt, își dă seama că poate lucra și altfel în sprijinul lor, decât participând la nesfârşitele demonstraţii.
L-am convins pe Iosif Naghiu, cu care am avut o colaborare strânsă, făcusem deja „Celula poetului dispărut” şi „Spitalul special”, fiecare cu teme luate din primii ani de după 89, ca „Aerisirea” să o terminăm odată cu Mineriada. Pentru că, de fapt, textul iniţial continuă până când un puşti de nouă ani creşte în piaţă, românii nefinalizând demonstraţia niciodată. Dar dacă aş fi mers pe ideea asta, ar fi devenit un film SF.
Am păstrat dialogul şi personajele, ba chiar am mărit numărul lor, precum şi coloana narativă – acelaşi restaurant, în care scriitorul se întâlneşte cu regizorul întors din străinătate/ Dan Condurache/ pentru a descoperi romanele, piesele, literatură de sertar. Peste ei vin minerii, regizorul se refugiază în WC. Dar scriitorul se confruntă cu doi „oratci” (Şerban Ionescu şi Petrică Nicolae ) care îl roagă „frumos” să nu mai „aerisească” minţile oamenilor.”
Teleplay-ul porneşte de la tipologia contemporanilor din anii 90 şi foloseşte imagini de arhivă chiar din Piaţă. Iar venirea, drumul minerilor, este ca o bombă cu ceas „ca şi cum am fi într-un avion unde există o bombă care poate exploda oricând”. Regizorul a introdus şi un personaj suplimentar, un operator care filmează clandestin Piaţa şi care se refugiază în restaurant după ce a filmat în curtea interioară cum erau pregătite declaraţii „false”.
Teleplay-ul „Aerisirea” este propus în cadrul ciclului UNITER 25 deoarece a câștigat premiul UNITER în 1997, ciclu din care au făcut parte și „...Escu”, de Tudor Mușatescu, „Unde-i revolverul?!” de Gábor Görgey sau „Totul e un joc” de Paul Ioachim - difuzate în această toamnă.
***
Aerisirea
De Iosif Naghiu
In distribuție: Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petre Nicolae, Ion Chelaru, Adrian Titieni, Viorel Comănici, Alexandru Bindea, Ion Haiduc, Alexandra Ioachim, Daniela Minoiu, Anca Alvirescu, Lucia Maier, Gheorghe Ifrim, Dan Tudor, Dana Tapalagă și copilul Matei Teodorescu.
Scenografia décor: Ion Olaru
Imaginea: Cătălin Gabor
Scenografie costume: Elena Timonu
Redactor: Doina Teodoru
Adaptarea si Regia Artistica: Silviu Jicman
***
Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Producător coordonator: DEMETER András István