Roţi panoramice de zeci de metri înălţime, patinoare, carusel, mii de luminiţe aprinse, căsuţe cu turtă dulce sau alte prăjituri şi mâncăruri tradiţionale, cu vin fiert cu scorţişoară, ciocolată caldă sau ceai, dar şi cu obiecte confecţionate de mici artizani! Într-un cuvânt, Târgul de Crăciun!
După Sibiu, Craiova sau Cluj-Napoca care au luat deja startul (detalii în articolul „Se deschide sezonul Târgurilor de Crăciun 2024”, se deschid Târguri de Crăciun şi în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Oradea, Braşov etc.
La Bucureşti, vor fi organizate trei mari Târguri de Crăciun în Piaţa Constituţiei, în Parcul Drumul Taberei şi la Hala Laminorului.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan promite cel mai spectaculos eveniment de acest gen: „Dăm startul Sărbătorilor de iarnă vineri, 29 noiembrie, în Piaţa Constituţiei, unde se deschide cel mai mare şi mai spectaculos Târg de Crăciun din România. Căsuţe cu produse tradiţionale şi suveniruri, carusel, roata panoramică, colinde, casa lui Moş Crăciun şi multe alte surprize vă aşteaptă în Piaţă până pe 26 decembrie.” Bradul impunător de 30 de metri, târgul de meșteșug și creație, decorațiunile și luminițele spectaculoase vor transforma inima orașului într-o adevărată poveste de iarnă. Târgul va reuni 130 de căsuțe de Crăciun cu creaţii ale artizanilor și producători locali din toate colțurile României, vor exista două zone dedicate muzicii specifice sărbătorilor: zona tradițională cu colinde, datini și obiceiuri, coruri și grupuri de copii, ansambluri din toate zonele țării, minorități și comunități naționale, dar și de artiști îndrăgiți și trupe consacrate şi zona urbană cu petreceri tematice, pe ritmurile internaționale ale celor mai cunoscute melodii ale sezonului de iarnă, mixate de DJ cunoscuți. Casa lui Moş Crăciun va fi pregătită pentru ca cei mici să îşi scrie dorinţe în cuvinte și desene, într-un decor de basm. Caruselele, trenuleţul tematic, personaje fascinante şi roata panoramică vor completa oferta celei de-a 17 ediţii a Târgului de Crăciun organizat de Primăria Capitalei.
În aceeaşi zi se deschide şi târgul din sectorul 3, Laminor Winter Wonderland 2024, prezentat ca cel mai mare târg indoor şi outdoor din ţară şi la care personajul principal va fi Grinch!
Nu se lasă mai prejos nici Primăria sectorului 6, care organizează şi în acest an West Side Christmas Market 2024, ce se deschide cu o zi înainte, adică din 28 noiembrie. La fel ca în anii anteriori, târgul din Parcul Drumul Taberei este realizat împreună cu UNTOLD, iar cuva lacului va fi din nou transformată într-un tărâm de poveste. Vizitatorii se vor putea bucura de vin fiert, ciocolată caldă, diferite preparate tradiţionale, obiecte specifice Crăciunului, dar şi de un patinoar sau de roata panoramică de 38 de metri, de casa lui Moș Crăciun și caruselul colorat.
Începând din 28 noiembrie, gălăţenii sunt aşteptaţi la Festivalul „Feerie de iarnă”, care include şi „Târgul de Crăciun - Orășelul lui Moș Crăciun”, desfăşurat în Grădina Publică din Galaţi. Aici va fi amenajat, şi în acest an, un patinoar în formă de cerc, în jurul fântânii, dar nu vor lipsi nici roata panoramică, caruselul, cutia poștală și trenulețul lui Moș Crăciun. Un alt punct de atracţie va fi Ferma lui Moș Crăciun, o spectaculoasă mini-grădină zoologică. În weekenduri, vizitatorii vor avea parte de concerte cu trupe şi artişti precum: Lora, Proconsul, Amna, Connect-R, Cleopatra Stratan, Andrei Bănuță, Anca Țurcașiu, Aurel Moldoveanu, Adda, Simona Nae, Alexandra Ungureanu etc. Programul complet poate fi consulatt pe pagina oficială a primăriei.
Magia Sărbătorilor cuprinde şi Oradea, unde Târgul de Crăciun se desfăşoară în Piața Unirii și în Piața Ferdinand, din 29 octombrie. Și în acest an, târgul de Crăciun din Oradea va avea un patinoar ecologic, care nu consumă curent sau apă, fiind construit pe baza unor plăci speciale de teflon.
Mii de luminiţe se vor aprinde la Timişoara, la Târgul de Crăciun care va fi, începând din 30 noiembrie, în trei piețe din Cetate: Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe. Cei prezenţi la deschidere se vor putea bucura de concertul susţinut de Horia Brenciu și HB Orchestra.
Tot din 30 noiembrie, Iașiul devine gazda unor evenimente speciale în cadrul Târgului de Crăciun 2024 care se va desfășura pe mai multe tronsoane, între Bd. Ștefan cel Mare – Piața Unirii – Str. Lăpușneanu. Căsuțele de lemn cu diferite produse, Orăşelul Copiilor şi o roată gigantică vor anima zonele destinate târgului de Sărbători.
Târgul din centrul Braşovului va avea cel mai înalt brad din ţară, după cum susţin oficialii locali. Înalt de 29 de metri şi cântărind aproximativ 17 tone, bradul a fost adus din zona de pășune din Poiana Brașov, de lângă Stâna Turistică, de pe proprietatea municipiului Brașov.
Ediţia 2024 a târgul braşovean va avea o față complet nouă, toate cele 45 de căsuțe fiind construite după un concept nou, unic la noi în țară.
1,3 milioane de beculețe vor împodobi Braşovul! În acest an, pe lângă Piața Sfatului, care va găzdui și Târgul de Crăciun, vor exista mai multe zone în care localnicii și turiștii se pot bucura de magia Sărbătorilor. Și Piața Sf. Ioan se transformă anul acesta, urmând să fie acoperită de un cort imens de luminițe, iar clădirea primăriei va fi iluminată într-un nou concept, care amintește de o căsuță de turtă dulce. Aleea de sub Tâmpa devine un punct de atracție, unde copiii vor avea la dispoziție mai multe modele de decorațiuni (mașinuță, balon, tricicletă) din sute de luminițe care vor crea momente feerice pentru cei mici.
Program Târguri de Crăciun 2024:
Sibiu: 15 noiembrie – 5 ianuarie 2025; program: luni – vineri: 11.00 – 22.00, sâmbătă – duminică: 10.00 – 22.00
Craiova: 15 noiembrie – 5 ianuarie 2025; programul detaliat poate fi consultat pe pagina oficială a Primăriei Craiova.
Cluj-Napoca: 22 noiembrie – 1 ianuarie 2025; programul zilnic este între orele 11.00 şi 22.00, iar în Ajunul Crăciunului și Ajunul Anului Nou, între 11.00 și 16.00.
Galaţi: 28 noiembrie 2024 - 8 ianuarie 2025, programul detaliat poate fi consultat pe pagina oficială a Primăriei Galaţi.
Bucureşti, Parcul Drumul Taberei (sectorul 6): 28 noiembrie – 27 decembrie, program: luni – vineri: 12.30 – 22.30, sâmbătă – duminică: 11.00 – 22.30
București, Piața Constituției: 29 noiembrie – 26 decembrie; program: luni-vineri: 12:00 – 22:00, inclusiv în zilele de Crăciun (25 și 26 decembrie), sâmbătă – duminică: 10.00-22-00.
Bucureşti, Hala Laminor (sector 3): 29 noiembrie
Oradea: 29 noiembrie – 26 decembrie. Program de funcționare: luni- vineri: 16.00 -22.00; sâmbătă – duminică: 12.00 -22.00
Iași: 30 noiembrie – 5 ianuarie 2025;
Brașov: 30 noiembrie 2024– 7 ianuarie 2025;
Timișoara: 30 noiembrie – 5 ianuarie 2025.
credit foto: CREART