loader
Foto

Galerie foto

Programe speciale de Ziua Naţională a României, la TVR Cultural

În prima zi de emisie, pe 1 Decembrie, TVR CULTURAL a programat dezbateri pe teme culturale, transmise în direct, un super-maraton al artelor, dar şi un amplu interviu acordat de Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cu ocazia reluarii emisiei postului cultural al Televiziunii Române, după o absenţă de 10 ani.

 

Telespectatorii vor putea urmări şi un amplu Jurnal Cultural iar seara se va încheia cu o producţie eveniment a TVR, din anul 1978, piesa de teatru „Take, Ianke şi Cadîr”, avându-i printre protagonişti pe Alexandru Giugaru şi Ion Finteşteanu.

De la orele 14.00, Daniela Zeca Buzura, alături de invitaţii săi, istoricul Georgeta Filitti, Membru de Onoare al Academiei Române şi istoricul Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român ne invită la o dezbatere despre împortanţa Unirii în domeniul culturii. O dezbatere pe teme culturale au pregătit, de la ora 17.00 şi moderatorii Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ,

(w882)

”TVR Cultural trebuie să fie pe Facebook, Instagram, TikTok, trebuie să iasă în întâmpinarea publicului tânăr”, spune Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care salută reapariția TVR Cultural, într-un interviu special acordat lui Marius Constantinescu, difuzat de la ora 15.00. Cu această ocazie, Ministrul Culturii a afirmă că profesioniștii și arhiva de care dispune noul post al Televiziunii Publice reprezintă, din start, atuuri în recucerirea unei categorii bine definite de public.

(w882)

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi, de la ora 18.00, la o transmisie maraton cu invitaţi de marcă în platou, muzică şi momente artistice, prezentată de Liana Stanciu şi Marius Constantinescu. Printre invitaţii zilei se vor afla acad. Mircea Dumitru, prof.univ. dr. Vasile Morar, Directorul Operei Române - Daniel Jinga, dirijorul Tiberiu Soare, coregrafa Vava Ştefănescu, soprana Marta Ofrim Sandu, Claudia Robu şi Adrian Naidin. Programul va aborda mai multe teme de actualitate precum rolul intelectualului, orizonturi muzicale, momente artistice şi artele vizuale.

(w882)

Principala ediţie a „Jurnalului cultural” poate fi urmărită de la ora 21.00. Prezentat de Bogdan Stănescu, „Jurnal Cultural” acoperă informaţii din domeniul actualităţii culturale din România şi din străinătate, cu componentă informativă, formativ-educativă, dar şi de promovare a valorilor şi personalităţilor culturii româneşti contemporane.

Serile de teatru la TVR Cultural se deschid, de la ora 22:00, cu celebra „Tache, Ianke și Cadâr”, comedia semnată de Victor Ion Popa ce porneşte de la prejudecata iubirii imposibile dintre doi tineri de etnii diferite. Piesa a fost pusă în scenă de numeroase teatre, din 1938, când a fost publicată. Joi, pe 1 decembrie de la ora 22.00, urmărim la TVR Cultural ecranizarea regizată de actorul Ion Finteşteanu în 1978, o producţie eveniment a TVR.

(w882)

Tache, Ianke şi Cadâr sunt precupeți vechi, la mahala, iar prăvăliile lor, toate trei la fel, vând aceeaşi marfă, fiind singurele surse de aprovizionare ale zonei. Prietenia lor durează de zeci de ani, dar atunci când Ana, fiica evreului Ianke se întoarce de la studii alături de Ionel, fiul lui Tache, atmosfera calmă și caldă dintre cei trei negustori se încinge. Lucrurile escaladează când cei doi tineri își declară dragostea și, mai ales, intenția de a se căsători.

(w882)

Din distribuție fac parte: Alexandru Giugaru – Tache, Ion Finteșteanu – Ianke, Marcel Anghelescu – Cadâr, Alexandru Hașnaș – Ițic, Adela Mărculescu – Ana, George Paul Avram – Ionel, Silvia Dumitrescu Timică – Safta, Alexandru Demetriad – Ilie, precum şi copiii Oana Belea şi Mihai Predescu.

Logo

 
Reclădește vieți cu bisturiul. Om înzestrat cu dar divin, profesorul emerit dr. Ioan Lascăr este „Brilliantul” săptămânii la TVR INFO

Despre premiere mondiale în chirurgia plastică, detalii neștiute ale unor operații unice în lume, despre standardele de frumusețe şi „proporția ...

Gustul victoriei (II): Veneția, Constantinopolul și bătălia pentru mirodenii

Continuăm călătoria în lumea condimentelor: căderea Constantinopolului, descoperirea de continente și rivalitatea dintre puterile europene au mai ...

Cristian Hadji-Culea, la „Nocturne”: „Şcoala de teatru îţi dă un lucru fundamental – o lume în care să nu faci decât asta. E un laborator minunat!”

Biografia sa bogată e mărturia atâtor spaţii în care a creat: Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Odeon din Bucureşti, Teatrul Bulandra din ...