Programe in memoriam Aimée Iacobescu, la Televiziunea Română

TVR.RO | actualizat: Sâmbătă, 31 Martie 2018
TVR difuzează o serie de programe speciale în semn de omagiu pentru marea actriţă.

Miercuri, 28 martie a.c., de la ora 12.00, TVR 2 a programat o ediţie de colecţie a emisiunii „Confesiuni”, în care artista s-a destăinuit Iulianei Marciuc şi a povestit despre rolurile care i-au marcat cariera, despre colegi şi prieteni de scenă şi film. La înregistrarea emisiunii, actriţa a primit un cadou inedit din partea echipei TVR.

Tot miercuri, de la ora 20.00, la TVR 3 putem urmări piesa de teatru „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davilla, o adaptare după spectacolul Teatrului Naţional Bucureşti. Regizată de Mihai Berechet, spectacolul îi are în distribuţie şi pe George Motoi, Carmen Stănescu, Florin Piersic, Matei Gheorghiu, Traian Stănescu, Emil Mureşan, Ştefan Velniciuc, Andrei Ionescu, Eugen Cristea, Iulian Necşulescu, Mihai Niculescu, Emil Liptac, Anatolie Spânu, Gr. Mazecevschi, Gh. Oancea, Constantin Stănescu.

Programul poate fi urmărit şi pe TVR Internaţional, miercuri, de la ora 15.00, iar de la 22.30, pe TVR Moldova.

Unul dintre rolurile care i-au marcat cariera cinematografică frumoasei actriţe Aimée Iacobescu este cel din „Zestrea domniţei Ralu” (România, 1971), producţie care poate fi vizionată sâmbătă, 31 martie, ora 16.00, la TVR 2. Regizat de Dinu Cocea, filmul de aventuri îi mai are în distribuţie pe Florin Piersic, Marga Barbu şi Toma Caragiu - legende ale scenei şi cinematografiei româneşti. După o spectaculoasă evadare din temniţă pusă la cale de tovarăşii săi, Anghel Şaptecai, căpetenia cetei de haiduci, porneşte pe urmele domniţei Ralu şi a zestrei ei de un milion de galbeni. Aventurile îi poartă pe haiduci la Viena, unde domniţa a cumpărat o casetă cu bijuterii, care va deveni motiv de discordie şi de lupte pe viaţă şi pe moarte.

TVR regretă dispariţia marii actriţe şi-i păstrează memoria în Arhiva de Aur, prin imagini unice, cu valoare de document.

 

Despre Aimée Iacobescu

S-a născut în 23 iunie 1946, însă a fost înregistrată la starea civilă abia în 1 iulie, la Buzău. A absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, avându-i ca asistenţi pe Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din „Zestrea domniţei Ralu" (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat pentru mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără „De-aş fi... Harap Alb" (1965), „Haiducii" (1966), „Răpirea fecioarelor" (1968); „Haiducii lui Şaptecai" (1971); „Săptămâna nebunilor" (1971), de Dinu Cocea; „Cu mâinile curate" (1972); „Osînda" (1976), „Revanşa", „Ultima noapte de dragoste" (1980), în regia lui Sergiu Nicolaescu; „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă" (1967), de Bernard Borderie.

A debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Naţional Bucureşti, jucând în spectacolele „Alizuna", de Tina Ionescu Demetrian şi „Adam şi Eva", de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în „Ulciorul Sfărâmat" (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în „Troienele", de Jean Paul Sartre, „Furtuna", de Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare", de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea", de William Shakespeare, „Coana Chiriţa", de Tudor Muşatescu, „Vlaicu Vodă", de Alexandru Davila, „Titanic Vals", de Tudor Muşatescu.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".