loader

Profesorul şi nebunul, cu Mel Gibson şi Sean Penn, la TVR1 | VIDEO

RECOMANDARI

Vineri, 6 noiembrie, de la 21.10, la  #TVR1 vă propunem să urmăriţi în premieră pentru România filmul realizat în 2019, o ecranizare după romanul lui Simon Winchester: „Profesorul şi nebunul", cu Mel Gibson şi Sean Penn.

 

Filmul „Profesorul şi nebunul" (THE PROFESSOR AND THE MADMAN – Irlanda, Franţa, SUA, 2019) spune povestea despre geniu, nebunie şi despre obsesiile adânci ale celor doi oameni remarcabili cărora li se datorează apariţia Dicţionarului Oxford al Limbii Engleze.

Compilarea dicţionarului, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din istoria literară de până atunci, a început în a doua jumătate a secolului XIX. Pe măsură ce se adunau contribuţiile trimise de vorbitori de limba engleză din toată lumea, profesorul James Murray, coordonatorul proiectului, descoperă că o singură persoană trimisese deja pest e 10 mii de definiţii: William Chester Minor, fost chirurg militar şi veteran al Războiului Civil American.

Însă în spatele imaginii de medic erudit se ascunde o realitate şocantă: Minor este un criminal internat pe viaţă într-un azil pentru bolnavi psihic periculoşi şi violenţi.

(w882)

Regia este semnată de Farhad Safinia, iar din distribuţia de excepţie fac parte Mel Gibson, Sean Penn, Jennifer Ehle, Steve Coogan, Natalie Dormer.

Dramă, crimă, trădare, iubire, filmul cuprinde toate aceste genuri într-o poveste reală şi extraordinară despre doi oameni unici şi prietenia lor care a depăsit toate prejudecăţile şi cutumele societăţii.

(w882)

Mel Gibson a cumpărat drepturile de difuzare a cărţii lui Simon Winchester în 1999 şi i-au trebuit 17 ani de pregătiri până să o ecranizeze. Aşa cum mărturisea regizorul Farhad Safinia, „când Mel Gibson mi-a arătat scenariul, am fost şi încântat şi descurajat, pentru că aveam de-a face cu cea mai complexă, uimitoare şi impresionantă poveste din viaţa mea. Este ceva care nu doar te impresionează, ci te marchează”.

Filmul îi reuneşte pentru prima data pe cei doi mari actori: Mel Gibson şi Sean Penn într-un proiect cinematografic, care a devenit pe parcursul filmărilor un motiv de dispută la tribunal. Bătălia juridică s-a purtat între Mel Gibson şi casa de producţie Voltage care a pus numeroase restricţii actorului şi regizorului, inclusiv aceea de a nu filma la Oxford. Din acest motiv, filmările au avut loc în Irlanda sub conducerea unei noi echipe regizor-scenarist. Dar dincolo de problemele tranşate în justiţie, filmul este unanim apreciat iar interpretarea actorilor este una de excepţie.

Eroul principal, profesorul James Murray, apreciat de întreg mediul academic britanic, a fost un copil precoce dar care din cauza sărăciei a trebuit la 14 ani să abandoneze şcoala. Însetat de cărţi, el a fost un autodidact care la 17 ani a devenit învăţător la Harwick Grammar School, trei ani mai târziu devenind directorul şcolii.  James Murray era un erudit, având cunoştinţe în peste 20 de limbi străine şi dialecte.

În plus, latura lingvistică era completată de interesul pentru tehnică, profesorul fiind cel care îl sfătuia pe prietenul său, Alexander Graham Bell, în aspectele legate de electricitate. Acesta din urmă obişnuia să îl numească pe profesorul James Murray ca fiind „bunicul telefonului”.

 

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...