loader
Foto

Profesor doctor Horaţiu Suciu: „Inima copiilor continuă să bată la Târgu Mureş!"

Noul sezon al emisiunii "Rețeaua de idoi" realizate de Irina Păcurariu a debutat duminică, 24 mai, la ora 18:00. Invitatul primei ediţii a fost singurul chirurg care, alături de echipa sa, face transpant de inimă la copiii din România.

 

Cunoscut drept medicul inimilor micuţe, un profesionist în salvarea vieţii bebeluşilor, profesor doctor Horaţiu Suciu, singurul medic care, alături de echipa sa, face transpant de inimă la copiii din România, este invitat duminică, 24 mai, la ora 18:00, în prima ediţie a noului sezon „Reţeaua de idoli”. Într-un context special, în care emisiunea se transformă în #rețeauadesperanță, invitaţii Irinei Păcurariu vor fi oameni excepţionali care ne-au ajutat să trecem mai ușor perioada de criză, români cu inițiativă, personaje care dau încredere că normalitatea, fie ea și una model

"E un soi de sărbătoare, da. De duminică reluăm premierele la "Reţeaua de idoli", care devine #rețeauadesperanță și la televizor. Primul invitat este dr. Horatiu Suciu, omul în mâna căruia au stat, la propriu, inimile a mii de oameni. La clinica din Târgu Mureș pe care o conduce, în cele două luni de stare de urgență prof. dr. Suciu și echipa lui au reușit să facă zeci de operații, care, fiecare în parte, a salvat viața cuiva. Cei mai mici pacienți aveau câteva zile, și intervențiile n-au suportat amânare. Chiar și într-o perioadă când noi toți am vorbit și ne-am mai îngrozit mai ales de Covid-19, una dintre cele mai performante echipe de chirurgi cardiaci din România a continuat să facă miracole", a spus Irina Pacurariu

(w882)

Duminică, telespectatorii TVR 2 îl vor cunoaşte pe profesor doctor Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, specializat în chirurgie cardiacă şi singurul medic care, alături de echipa sa, face transpant de inimă la copiii din România.

În timpul pandemiei, echipa profesorului Horaţiu Suciu a reuşit, depăşind aşteptările, să opereze. Iată ce scria pe 18 aprilie:

"Viaţa merge înainte în această perioadă grea pentru noi toţi! În România continuă să se nască bebeluşi cu malformaţii cardiace congenitale grave şi singura lor şansă reală la viaţă este de a fi operaţi la Târgu Mureş, la „Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant”. Aceşti copii nu nu mai pot fi trimişi pentru operaţie în alte ţări, nu mai pot veni echipe de medici străini, şansa lor este la Târgu Mureş, în mâinile unor specialişti de excepţie pe care am onoarea să îi coordonez în mod colegial. Chirurgi, anestezişti, cardiologi pediatri şi intervenţionişti, radiologi, neonatologi, împreună în jurul acestor suflete greu încercate încă din primele zile de viaţă.Un nou născut în vârstă de 8 zile din Timişoara, cu o gravă malformaţie incompatibilă cu supravieţuirea, transpoziţie de mari vase, a fost operat cu succes în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de o echipă aflată aşa cum este obişnuită la datorie, chiar în aceste condiţii de pericol iminent pe care îl simţim cu toţii în jurul nostru. Astăzi este operat un alt nou născut în vârstă de 7 zile din Târgu Mureş, alţi doi, din Bucureşti urmează să se nască şi să fie evaluaţi în vederea intervenţiei chirurgicale în zilele ce urmează. Inima copiilor continuă să bată la Târgu Mureş!".

La Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se efectuează transplant de cord la copii. Despre performanţele obţinute, dar şi despre ce ar mai fi nevoie în sistemul medical românesc, profesorul Horaţiu Suciu a spus pentru „Reţeaua de idoli”:

"Putem opera 350 de copii, problema este că în România este nevoie de în jur de o mie de operații minim pe an. Sunt convins că se pot face, trebuie doar un minim de organizare și de identificare în primul rând a resursei umane, pentru că până acum o parte pe care eu o intuiesc ca un pic greșită este faptul că se pune accent pe cumpărarea de aparatură, de dispozitive speciale. Problema este că accentul trebuie pus, cel puțin în domeniul acestor specialități de elită sau supraspecialități pe identificarea resursei umane - pe oamenii, pe specialiștii care să facă aceste proceduri pentru că sunt mai greu de format și găsit decât un angiograf sau un computer tomograf. Acestea se cumpără repede cu bani.

Bineînțeles că lucrurile acestea sunt esențiale, în general, în toate chirurgiile și în toate specialitățile. Dar în domeniul acesta în care vorbim de chirurgia inimii și inima, știm cu toții, este un organ vital și în care marja de eroare este zero, trebuie un pic mai mult decât să înveți chirurgia, ce scrie în cărți și tehnicile. Trebuie să îți dorești să faci bine și să îi consideri pe toți, inclusiv părinții, că sunt mame, că sunt tătici, care sunt foarte mulți, să-i consideri fiind familia ta și asta te ajută foarte mult. Pe mine mă ajută și îmi dau putere", şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş.

(w882) reteaua de

FOTO: Marieta Turliuc, o mama de 29 de ani care tocmai a trecut printr-un reuşit transplant de inimă, după ce băiatul ei de 12 ani, Denis, a beneficiat şi el de o inimă nouă tot cu un transplant realizat de echipa profesorului Horaţiu Suciu.

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...