loader
Foto

Prof.dr. Ioana Grințescu la ”Nocturne” | VIDEO

Aproape nicio minune și niciun progres nu ar fi fost posibile în medicină fără misterioasa și salvatoarea anestezie generală. Invitata Marinei Constantinescu în această ediție este o personalitate de excelență, un profesionist complet ce stăpânește de zeci de ani taina celui mai profund „somn” și a terapiei intensive – prof.dr. Ioana Grințescu.

 

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu a fost invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”.

Aflați de ce anestezia și terapia intensivă sunt luate în considerare împreună, în România, despre grija pe care medicii trebuie să o ofere pacienților înainte și după intervențiile la care sunt supuși, despre complexitatea acestui domeniu și responsabilitatea pe care o implică, dar și despre experiențele foarte dificile prin care trec medicii de la ATI.

​Pe parcursul emisiunii descoperiți cât de importantă a fost relația doamnei profesor doctor cu familia, care a inspirat-o profund în misiunea pe care urma să o îndeplinească.

Erau puține șansele ca Ioana Grințescu să nu devină medic, părinții fiind chimiști, iar bunicul - nimeni altul decât Ioan Aleman, profesor în Stomatologie şi Chirurgie buco-maxilo-facială. Dar bunica a fost cea care a ghidat-o către Medicină, spunându-i că doctorii sunt utili în orice condiție, că e pace, că e război, că sunt calamități:

”Bunica mea, care era și ea medic...mi-a spus așa: lasă, ce te faci dacă faci fizică și chimie, de duci profesoara? Hai să faci medicină, pentru că în orice condiții, că e pace, că e război, că sunt calamități, tu o să fii utilă. Și o să fii acolo. Și m-am gândit, Doamne, ce dreptate are!”

(w882)

A făcut facultatea la Cluj, orașul care se anima odată cu venirea studenților, în septembrie, și tot acolo l-a cunoscut pe soțul ei, Anatolie Grințescu, fostul președinte al Federației Române de Polo pe apă. Aproape de anii ’80 a venit la București, într-un sistem de stagiatură. Profesorul Iuliu Șuteu a îndemnat-o spre reanimare și, astfel, o lume nouă se deschidea în fața tinerei doctorițe Grințescu. Ulterior, tenace și ambițioasă, a construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București.

Prof.dr. Grințescu vorbește cu recunoștință despre școala românească de medicină, despre profesorii, marii medici români care i-au fost modele și contribuțiile lor majore în acest domeniu, dar și despre relația specială pe care o are cu tot personalul medical.

Și dacă vă întrebați ce fac pacienții când dorm, sub anestezie, aflați că ei trăiesc, sub atenta supraveghere a prof.dr. Grințescu și așteaptă restul vieții lor. În sala de operație, o echipă întreagă le oferă șansa unui viitor.

Despre lupte de toate felurile, în special cea cu moartea, despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști și despre puterea de a capacita în jurul tău doar valoare, aflați în această ediție Nocturne.

Ediția s-a redifuzat luni, 9 septembrie, de la ora 23:05, la TVR 1.

Logo

 
De ce este important pentru copii să facă filosofie? (II)

Marin Bălan, conferențiar univ. dr. la Facultatea de Filosofie a Universității din București, autor al cărții „ Cum să faci filosofie cu ...

Luna septembrie aduce numeroase provocări meteorologice

Luna septembrie aduce numeroase provocări meteorologice

publicat: Duminică, 15 Septembrie 2024

Luna septembrie a adus numeroase provocări severe în Europa Centrală, provocate de furtuna Boris, care a lovit cu intensitate regiunea. Nici țara ...

Alina Grigore: Sunt momente care te încarcă de energie şi e ceva ce nu aş rata niciodată!

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...