loader
Foto

Procedura de soluționare a litigiilor administrative

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile implicate într-o astfel de procedură şi câte tipuri de acţiuni există? Care este competenţa materială şi teritorială a Instantelor de contencios administrativ? Care sunt Autoritățile Administrației Publice Locale și ce atribuții au?

 

Cum pot fi contestate actele administrative emise de aceste instituţii și de către cine? Răspunsul, în ediţia de marţi, 3 decembrie, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.

(w882) Oamenii si

De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este prof. univ. dr. Iulian NEDELCU, avocat.

(w882) Oamenii si

Persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual, trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. Aceasta reprezintă plângerea prealabilă şi trebuie depusă în scris într-un mod în care se poate obţine dovada înregistrării sau doar a recepţionării acesteia.

(w882) Oamenii si

Administrația Publică în România este împărțită pe trei niveluri de guvernare aleasă direct de cetățeni, deci având deplină legitimitate politică: Central, Județean, Local. Autonomia reală a Autorității Publice Locale are mai multe dimensiuni: alegerea direct a decidenților la nivel local - primar, consiliu local; controlul asupra propriului buget; libertatea de a lua decizii, de pildă, de a înființa un nou Serviciu Public Local sau de a stabili un nou impozit. Din punct de vedere juridic, hotărârile Consiliilor Locale și Județene sunt acte administrative. Actul administrativ este definit de lege ca fiind actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naștere, modifică sau stinge raporturi juridice.

(w882) Oamenii si

Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

Moderator av. Mihaela OLARU

Echipa redacțională: Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA

Producător Mihaela GRECU

Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR

 

Logo

 
Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

publicat: Sâmbătă, 28 Decembrie 2024

Ce presupune debranșarea de la rețeaua de termoficare și cât de legal este dacă se întâmplă datorită neachitării la timp a datoriilor? Ce ...

Revelion TVR INFO: Super-petrecere cu jurnaliști

Revelion TVR INFO: Super-petrecere cu jurnaliști

publicat: Sâmbătă, 28 Decembrie 2024

La TVR INFO, vă așteptă „Revelionul între prieteni”, alături de jurnaliștii Știrilor TVR, cu umor și voie bună.

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: Sâmbătă, 28 Decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...