O legendă care circulă în Țara Bârsei povestește cum a luat naștere localitatea Cristian. Ea spune că un tânăr nobil, Cristian din Râșnov, și-a părăsit familia bogată, s-a căsătorit cu iubita lui și a înființat o moară pe malul râului Ghimbășel, în jurul căreia s-a format o comunitate puternică.
Cursa prin istorie" ajunge la Cristian, unde Adriana Irimescu, alături de o echipă de elevi de la Colegiul National "dr. Ioan Mesotă" din Brașov, însoțiți de profesoara lor de limba germană, Beatrice Greif, caută comoara ascunsă a satului.
Cinci eleve au gândit probele de joc, iar colegii lor le testează, caută răspunsuri la întrebări capcană în biserica fortificată și pe străzi, se întâlnesc cu localnici, printre care părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian și domnul primar Gicu Cojocaru, află cum se pregătesc celebrii Baumstrizel-varianta original săsească a cozonacului secuiesc, Kurtos Kalacs,- și, nu în cele din urmă, învață un dans săsesc, ghidați de Christine Vlădărean și Trupa de dansuri săsești din Codlea.
Biserica fortificată din Cristian este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian, comuna Cristian. Cristian (în germană Neustadt im Burzenland, în maghiară Keresztényfalva) este o comună în județul Brașov, formată numai din satul de reședință. Satul a fost fondat în secolul al XIII-lea, când Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit mai multe cetăți în regiune și a recrutat coloniști sași.
Prezintă: Adriana Irimescu
Jurnalist: Ştefania Ţene
Realizator și producător: Anca Berlogea-Boariu