Medicina și farmacia sunt două științe care au ajuns la niște performanțe inimaginabile, dar nu așa au stat lucrurile dintotdeauna. Emilia Nicolaescu ne propune să descoperim două farmacii medievale transilvănene, două muzee mai puțin cunoscute, dar uimitoare.
După marile cercetări și descoperiri ale antichității, în evul mediu, medicina și farmacia au fost niște încercări nereușite de a trata bolnavul pe care cel mai adesea îl chinuiau.
De când datează primele farmacii în Transilvania și ce conțineau ele, cum erau tratați bolnavii în secolele XVI-XVII, ce instrumente foloseau spițerii și cât de eficient era praful de mumie egipteană, veți rămâne uimiți să aflați! Primele două farmacii din țară, cea de la Sibiu și cea de la Cluj, ne-au dezvăluit toate secretele.
Tatuajele s-au născut odată cu omul și cu înclinația lui spre artă. Au apărut în antichitate și mereu au transmis un mesaj. În acest episod, aflăm povestea primelor tatuaje din România într-o colecție unică de fragmente de piele umană, cea a doctorului legist Nicolae Minovici, primul și singurul, până acum, care a studiat acest fenomen. Descoperim povestea unor oameni, doar interpretând desenele de pe pielea lor.
Vineri, 21 februarie, de la ora 21.25, la TVR 3, vom afla despre "Primele farmacii si tatuaje din Romania", într-o ediție redifuzată a emisiunii “Locuri, oameni și comori“.
Puteți urmări emisiunea și pe TVR+
***
Producător Emilia Nicolaescu
Credit foto: Arhiva emisiunii “Locuri, oameni și comori“/ Emilia Nicolaescu