loader
Foto

Galerie foto

Prezențe românești (I) – Învățământul în limba română din Bulgaria

Luni, 14 octombrie, la TVR Internațional debutează o nouă serie a emisiunii „Prezențe românești”, proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

 

Învățământul în limba română din Bulgaria, cu o tradiție de peste 200 de ani, continuă în țara vecină, dar se dezvoltă în instituții la care tot mai puțini membri ai comunității românești au acces. La Universitatea “Kliment Ohridski” din Sofia, un singur profesor care predă limba română este român, trimis de Institutul Limbii Române din România. Restul sunt cetățeni bulgari, fără origini românești. În plus, la Sofia ajung foarte puțini copii din familiile de români cantonate în regiunea Vidin, unde comunitatea are încă cei mai mulți membrii.

(w882) Prezențe

Universitatea “Kliment Ohridski” din Sofia

„Lucrăm după o programă a Ministerului Educației bulgar și trebuie să adaptăm cursurile la nevoile studenților. Eu a trebuit să selectez textele, să-i determin să citească, dar m-am bazat și pe filmele românești pentru că pentru a înțelege un roman ca „Baltagul”, nu e cazul să-l obligi pe studentul de aici să citească tot. Ca instrument de lucru folosesc și programele radiofonice, iar studenții sunt provocați să scrie compuneri, comentarii și să se exprime și prin comunicare orală în limba română”, a explicat, într-un interviu pentru TVR Internațional, prof. univ dr. Luiza Catrinel MARINESCU, lector din cadrul Institutului Limbii Române.

(w882) Prezențe

prof. univ dr. Luiza Catrinel MARINESCU

Profesorii Daniel TOMOV și Lora NENKOVSKA, profesori universitari bulgari, ne-au vorbit despre cursurile în limba română și despre studenții care au optat pentru acestea.

“Călătoresc o dată pe lună în România. Cu elevii și studenții facem excursii în țara vecină. Mergem în București, la Sinaia, Brașov, Cluj. Ne întâlnim cu români și copiii noștri bulgari aleg să studieze acolo. Anul trecut, am descoperit Sighișoara. Limba română este o limbă vie, cu multe internaționalisme, dar îmi place și predau Limba română atât la Universitatea „Kliment OHRIDSKI”, cât și la Liceul “Mihai EMINESCU” din Sofia. Nivelul meu de pregătire este C1, aproape de cel nativ”, a declarat prof. dr. Daniel TOMOV într-un interviu pentru TVR Internațional.

(w882) Prezențe

prof. dr. Daniel TOMOV

În Bulgaria, etnia română nu este recunoscută și nu există școli de stat în limba maternă pentru copiii din comunitatea românească. Mai mult, legislația bulgară permite ca singurele limbi studiate ca limba maternă, cu aprobarea autorităților bulgare, să fie: turca, armeana, romani si ivrit. Învățământul primar si gimnazial în limba româna este permis numai în regim de studii facultative și în afara programului educațional standard. Așa încât, în Bulgaria, doar la Vidin, Uniunea Etnicilor din România organizează cursuri de limba română pentru copiii mici și de nivel preuniversitar din comunitatea românească, dar și pentru copiii care nu provin din familii de români sau din familii mixte.

“Facem eforturi să ne ducem moștenirea mai departe –limba română și cultura, dar acestea par că mor odată cu dispariția membrilor comunității. Copiii, români și bulgari, participă în număr mare la cursurile pe care le organizăm în fiecare sâmbătă la Casa de Cultură „ SFÂNTA TEOFANA BASARAB”, a precizat, într-n interviu pentru TVR Internațional, Lucica Gheorghiev, membră a Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria –AVE.

(w882) Prezențe

Lucica Gheorghiev

Cu ce probleme se confruntă românii din Bulgaria și care este motivația atât a copiilor români, cât și a copiilor bulgari de a învăța în limba română puteți vedea în emisiunea PREZENȚE ROMÂNEȘTI ÎN BULGARIA, episodul 1- ÎNVĂȚĂMÂNTUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ. Situația învățământului și a școlilor este pusă în contextul analizei ultimului recensământ, din 2021, din Bulgaria, analizat cu ambasadorul României la Sofia, Brândușa PREDESCU.

(w882) Prezențe

Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Prezențe

O emisiunea realizată de Mihaela Iamandei, jurnalistă TVR și filmată de Claudiu Petringenaru și Mihai Buzura, directori de imagine. Editor imagine: George GÎSCĂ.

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/ Mihaela Iamandei

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

 

Logo

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...