Ovidiu Savin este un matematician româno-american, în prezent profesor de matematică la Universitatea Columbia din New York. A obținut o medalie de aur, cu un scor perfect, la Olimpiada Internațională de Matematică din 1995.
În 1997, ca student la Universitatea din Pittsburgh, Ovidiu Savin a fost bursier la ”Concursul de matematică William Lowell Putnam”. Este, de asemenea, editor al mai multor reviste importante de matematică, cum ar fi „Advances in Mathematics” și „Calculus of Variations and Partial Differential Equation”, și a publicat lucrări de cercetare pe diverse teme matematice.
Șansa de a-și continua studiile în SUA a pornit chiar de la aurul olimpiadei din 1995, când era elev în orasul natal, la Colegiul Petru Rareș din Piatra Neamț. Acolo, sub îndrumarea profesorului Gheorghe Dumitreasa, cunoscut antrenor de matematicieni din generații diferite, medaliați cu aur la olimpiadele internaționale, Ovidiu Savin a acceptat provocarea de a-și urma pasiunea pe continentul american. Această hotărâre urma să îi schimbe tot cursul vieții liceanului, care nu a încetat nici azi să caute răspunsuri în matematică, devenind unul dintre cei mai respectați profesori ai Universității Columbia.
Parcursul său profesional, prin care și-a câștigat recunoașterea în lumea matematicii mondiale, nu a slăbit însă legătura cu țara natală. Față în față, într-o discuție despre valori și principii, Ovidiu Savin devine altcineva. Chiar dacă este greu, poate chiar imposibil, să intri în mintea unui matematician, în reportajul ”Prof. Ovidiu Savin - un matematician de cursă lungă”, descoperim un tată de 3 copii, ireversibil legat de locurile unde a copilărit, un călător discret între lumea oamenilor obișnuiți și spațiul rarefiat al conștiințelor superioare.
Îl puteți urmări în 8 noiembrie de la ora 17.30, cu reluare în 9 noiembrie de la 2.30, la TVR Internațional.
Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Producător: Irina Păcurariu
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.
Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/Irina Păcurariu