Oana Geambașu este prima româncă înscrisă la studii doctorale de sănătate publică la Universitatea Harvard, unde este cooptată într-un exclusivist program de cercetare, după ce anterior a lucrat în Guvernul României și a pus umărul la schimbarea legislației în domeniul sănătății. În cadrul Harvard T. H. Chan School of Public Health, evaluată ca fiind cea mai bună universitate în domeniu din lume, tânăra cercetătoare este - până în prezent - singurul doctorand român.
Pasiunea ei pentru domeniul sănătății a fost alimentată și de dorința puternică de a o ajuta pe fiica sa, Sonia, care s-a născut cu o malformație cardiacă extrem de complexă și a avut nevoie de intervenții în mai multe centre din lume.
Alături de Sonia, Oana Geambașu a cunoscut sistemele de sănătate din România, Germania și Statele Unite, iar aceste momente au făcut-o să descopere diferențele dintre sistemele de sănătate: cel românesc și acelea unde a primit ajutorul de care avea nevoie. Mai mult, experiențele de peste hotare i-au arătat că „se poate” ca un stat să aibă un sistem de sănătate performant și i-au trasat un drum la care nu s-ar fi gândit în urmă cu peste 15 de ani - un master în politici publice la Harvard, apoi un doctorat în leadership în sănătate publică.
Pentru că își dorește să schimbe ceva în sistemul de sănătate, a participat la proiectul care avea în centru programul de screening auditiv neonatal, prin care toți nou-născuții să aibă acces la testarea auzului la naștere. Mai târziu, a lucrat la programul de îngrijiri pentru accidente vasculare cerebrale, unde, cu ajutorul experților a reușit să conducă implementarea acestui proiect, astfel încât să dea medicilor posibilitatea de a oferi pacienților diagnosticați cu AVC serviciile medicale necesare.
Experiența sa legată de politicile de sănătate publică i-a deschis drumul prin care să descopere modalitatea de a-și simplifica munca, pentru a fi mai eficientă și mai rapidă. A aplicat pentru master în politici de sănătate publică la Harvard, și a fost acceptată cu o bursă de studiu din partea Universității. Ulterior, a primit bursa Fulbright din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite, pentru a studia în SUA și a aduce înapoi, acasă, informația acumulată aici.
La TVR Internațional, în 30 octombrie de la ora 17.30, cu reluare în 31 octombrie la ora 02.30.
Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Producător: Irina Păcurariu
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.
Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/Irina Păcurariu