Diana Rotaru este un om de știință aflat la studii postdoctorale în cadrul Universității Columbia din New York. Cercetările Dianei se concentrează, în primul rând, pe Spectroscopia prin rezonanță magnetică, având ca scop diagnosticarea precoce pentru maladiile cu o mare incidență publică, precum cancerul sau boala Alzheimer.
Diana Rotaru și-a terminat studiile universitare la Facultatea de Inginerie Medicală de la Universitatea Politehnică București (2012-2016), cu un proiect final axat pe detectarea crizelor epileptice folosind EEG și inteligența artificială.
Au urmat, apoi, cercetările doctorale în Marea Britanie, ca urmare a câștigării a două premii importante: unul oferit de British Council din România si unul primit de la Kings College din Londra. Așa s-a deschis drumul spre înalta cunoaștere pentru o tânără ambițioasă, care reprezintă prima generație cu studii superioare din familia ei.
Ca un parcurs firesc și, totodată, ca o recompensă pentru munca ei dedicată și plină de abnegație, Diana Rotaru a fost admisă pentru cercetare postdoctorală și s-a alăturat laboratorului MR SCIENCE de la celebra Universitate Columbia în 2023.
În afara laboratorului, este implicată în mai multe ONG-uri românești care se concentrează pe formarea științifică și dezvoltarea personală a liceenilor și studenților din țara noastră.
Biomentorhub este organizația la care pot apela tinerii cercetători români care au nevoie de un mentor pentru a le ghida cariera și a-i îndruma spre posibile surse de finanțare ale proiectelor și studiilor lor. Diana Rotaru este printre membrii fondatori ai acestei structuri de suport, încercând să îi ajute benevol și pro bono, dându-le o șansă în plus pentru a se dezvolta în funcție de capacitatea și puterea lor de muncă.
La TVR Internațional, în 31 octombrie, de la ora 17.30 cu reluare în 01 noiembrie, de la 02.30 și 12.00.
Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
***
Producător: Irina Păcurariu
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.
Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/Irina Păcurariu