loader
Foto

Galerie foto

Premiile Gopo: zece ani de la prima decernare

„Arte, carte şi capricii” a venit cu o ediţie specială joi, 24 martie, în care s-a vorbit despre premiile Gopo. Alături de Liana Stanciu în platoul emisiunii au fost prezenţi Mirela Oprişor şi Emilian Oprea.  De la 21:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Recent oscarizatul regizor Alejandro González Iñárritu spunea că „oamenii au nevoie de filme pentru că îşi văd imaginea în personajele de pe ecran. Cinematograful este această oglindă, o punte între noi şi ceilalţi”. În preajma celei de-a zecea ediţii a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 28 martie, la Arte, carte şi capricii trecem în revistă istoricul „Oscarurilor româneşti” – care au adunat peste 130 de filme în competiţie  – şi vorbim cu doi tineri actori, nominalizaţi în acest an la Gopo.

Pe Mirela Oprişor o cunoaşteţi de la televizor, joacă într-un cunoscut serial unde o interpreteză pe Aspirina, din filme ca Marţi, după Crăciun sau Hârtia va fi albastră, dar şi de pe scenele teatrelor de comedie sau Act.  În acest an, ea este nominalizată pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în filmul  Acasă la tata.

Emilian Oprea este actor de teatru la Brăila şi la Naţionalul bucureştean, lucrează la mai multe filme de lung sau scurtmetraj, iar anul acesta este nominalizat la Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal (De ce eu?, regizat de Tudor Giurgiu), pentru interpretarea procurorului Cristian Panait.

Întrucât în acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea dadaismul şi 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, jurnalista Miruna Moraru ne prezintă expoziţia „Dada Brâncuşi” - O (re)citire de Dan Mircea Cipariu şi Mihai Zgondoiu.

Tot în ediţia din 24 martie, cunoaştem doi fotografi: Radu Tudoroiu şi Costin Irimia. Absolvent al Universităţii de Arte Creative din Rochester, cu expoziţii deschise la Paris şi Londra, Radu Tudoroiu a decis să se întoarcă acasă pentru că „aici găseşte mereu ceva nou”. Pasionat de expediţii şi senzaţii extreme, Radu a călătorit în ultimii ani prin Georgia, Armenia, Kazakstan, Uzbekistan şi, cu numai câteva luni în urmă, a petrecut două săptămâni în jungla malaeziană.

Costin Irimia a studiat arhitectura şi astfel a învăţat arta proporţiilor şi frumuseţea simplităţii. De câţiva ani îşi dedică majoritatea timpului pasiunii sale, fotografia artistică. Este unul dintre artiştii fotografi români cu frecvente expoziţii peste hotare, iar acum expune în Bucureşti o serie de fotografii reunite sub titlul  ACQUA TERRA UOMO

La „Cultura Youtube” vorbim despre ce înseamnă să fii o vedetă pe internet şi dacă mai este vreo diferenţă între consacrarea în online și celebritatea internațională oferită de oricare alte medii de comunicare. Tudor Călin Zarojanu este pus pe dezvăluiri în această săptămână şi ne va mărturisi deschis îşi alege subiectele pentru rubrica „De ce-aş citi?”. Şi o face folosind poezia - că doar e primăvară!

 

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS șAndroid.

 

 

Logo

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...