Producţie a primit Premiul pentru teatru TV al anului 2013, în cadrul ediţiei a XXII-a a Galei Premiilor UNITER. Spectacolul este difuzat simultan şi de TVR HD şi TVR+.
La aceeaşi categorie au fost nominalizate în cadrul evenimentului şi alte două producţii ale Societăţii Române de Televiziune: „Efectul Genovese” de Alina Nelega (regia: Jon Gostin) şi „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale (regia: Mihai Manolescu).
Spectacolul „Hedda Gabler”, pe care TVR 2 îl difuzează luni, a fost realizat după textul dramaturgului norvegian Henrik Ibsen şi a fost difuzat în premieră pe canalele TVR în luna noiembrie a anului trecut.
Hedda Gabler, figura centrală a piesei, este fiica unui general aristocrat, soţia unui universitar mediocru şi fosta iubită a rivalului soţului ei. Măritată cu un om pe care nu îl iubeşte, Hedda simte că nimic nu o mulţumeşte şi are pretenţii exagerate de la toţi cei din jurul ei.
În distribuţie: Ilinca Goia (Hedda Tesman), Adrian Titieni (Jorgen Tesman), Rodica Popescu Bitănescu (Juliane Tesman), Ana Ioana Macaria (D-na Elvsted), Demeter Andras (Asesorul Brack), Claudiu Bleonţ (Eilbert Lovborg), Ruxandra Sireteanu (Berte), Nikita Dembinski (Jorgen Tesman), Grigoriţa Rogobete (Juliane Tesman - tânără), Laura Vieru (sora mătuşii Tesman - tânără), Valentin Popescu (tatăl Heddei Gabler - general).
Ilinca Goia despre personajul pe care îl interpretează:
„Este vorba despre unul dintre cele mai complexe personaje feminine din literatura dramatică a tuturor timpurilor. Nu întâmplător conţine accente chiar shakespeariene fiindcă, să nu uităm, Ibsen este cel mai jucat autor după marele Will. Hedda are multiple măşti şi faţete, ce nu pot fi redate concomitent în acelaşi spectacol. Eu am căutat o Hedda Gabler cât mai umană, cât mai vulnerabilă – unde cruzimea ei proverbială este doar o formă de apărare, de demnitate. Apoi am înzestrat-o cu o senzualitate debordantă, aproape androgină care este însă controlată de o conştiinţă absolută care vede şi trăieşte idei absolute precum în teatrul lui Camil Petrescu. Este, aş spune, un fel de Gelu Ruscanu feminin, care sucombă sub presiunea ideilor ce o leagă freudian de forţa unui tată, a unui bărbat care îi controlează destinul, psihologia. Este nevrotică, amară, cu simţ comic, dar şi tragică. Este vie!”
Citiţi interviul integral cu actriţa Ilinca Goia pe site-ul www.TVR.ro: Ilinca Goia - „Întâlnirea cu Hedda a fost o sărbătoare”
Regizorul Dominic Dembinski despre „Hedda Gabler”
„Spectacolul a fost o provocare repertorială, dar şi de forţe actoriceşti şi artistico-tehnice din partea TVR. Este o piesă clasică scrisă în 1890, pe care eu am translat-o în anii ‘70 ai secolului XX. Am dorit o montare specifică unui studio profesionist de televiziune, ţintind o stilistică oarecum austeră, aparent clasică, dar de fapt discret postmodernă, care să continue genul de spectacole de televiziune marca BBC sau, şi mai bine, marile creaţii din arhiva Teatrului de Televiziune al TVR făcute de Petre Băleanu, Dinu Cernescu, Eugen Teodoru, Dan Necşulea, Cornel Todea, Alexandru Tocilescu, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, Tudor Mărăscu. Am dorit să revitalizez un gen de mare succes şi impact, o manieră clasică în haine noi, să mă adaug unei tradiţii glorioase, singurului brand de mare şi îndelungată tradiţie – Teatrul de Televiziune.”
Citiţi interviul integral cu regizorul Dominic Dembinski pe site-ul www.TVR.ro: Dominic Dembinski – „Spectacolul a fost o provocare repertorială”
Mai multe detalii despre această producţie sunt disponibile pe site-ul www.TVR.ro, în pagina dedicată spectacolului „Hedda Gabler”