Precizări TVR

TVR.RO | actualizat: Vineri, 31 Iulie 2020
Cinci din cei doisprezece membri ai Consiliului de Administrație al TVR cer Parlamentului revocarea PDG Doina Gradea, deoarece “instituția nu-și mai îndeplinește misiunea publică” .

Argumentele acestora, expuse în urma ședinței care a avut loc în data de 29 iulie, nu stau în picioare. Iată de ce:

  • Situaţia deplorabilă în care se află televiziunea națională după mai mult de jumătate din mandatul acordat de Parlament actualului PDG, așa cum este reflectată de audienţele TVR.”

Situația deplorabilă despre care vorbesc cei cinci, nu este a actualului PDG. Cât despre rating, dacă i-ar fi interesat soarta TVR, a audienței și a programelor, acești cinci membri ai C.A. ar fi venit cu un proiect sau cu o strategie alternativă, conform misiunii pe care și-au asumat-o. Sau ar fi votat pro sau contra unor proiecte sau strategii. Dar ei nu au făcut nici una, nici alta, niciodată. Ocazie cu care le reamintim că un Consiliu de Administrație este un organism colectiv de conducere care funcționează prin vot.

(w640) tvr

  • ”Semnatarii scrisorii deschise îi cer doamnei Gradea (…) să permită astfel alegerea unui alt Preşedinte Director General din cadrul actualului CA.”

(w640) tvr

Nu ar fi prima dată când se cere asta fără temei, fără argumente. Dar una e să ceri, și alta e să îți controlezi limbajul și să ai proprietatea termenilor; de pildă adresarea cu ”tovarășa Gradea” și ”bolșevica Gradea” reprezintă, oare, un bun început de dialog între părți?

Apoi, cum poți acorda credit cuiva care cere o demisie dar care are o moralitate discutabilă, împăunându-se cu două doctorate, unul declarat plagiat, altul suspect de a fi plagiat?

Sau ce poți spune în situații în care anumiți membri fac confuzii grave între ce presupune administrație și ce este managementul - probabil de aici și dorința de a impune măsuri fără cunoașterea și respectarea legii.

  • ”Doina Gradea poartă în întregime responsabilitatea situaţiei actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul acesteia sunt de notorietate.”

Dincolo de scandalurile în interes propriu și mai presus de neîmplinirile unora, ale căror visuri sunt bântuite de ocuparea fotoliului de Președinte Director General, stau rezultatele financiare ale celor trei ani de mandat al PDG actual. Care sunt pe plus.

În acești trei ani de mandat s-a făcut profit.

  • ”Semnatarii scrisorii deschise îi cer doamnei Gradea să pună binele instituţiei mai presus de binele personal (…)”.

Reamintim că cei cinci membri CA, semnatarii acestei scrisori deschise, au făcut parte din grupurile de lucru constituite pentru teme importante cum ar fi grădinița pt angajații SRTV, sau noua organigramă, și nu au participat la ele. Nu au venit la ședințe. Poate că acesta este un moment bun ca salariații TVR și opinia publică să știe lucrurile astea.

  • ​”Sperăm că solicitarea noastră va fi analizată cu responsabilitatea cuvenită de membrii Parlamentului României, singurii care o pot revoca din funcție pe doamna Doina Gradea pentru faptul că Televiziunea Națională, (…) nu-și mai îndeplinește misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, (…) ”, spun Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi, în încheierea scrisorii.

Nu vrem să încheiem nici noi această înștiințare arătându-vă felul în care doi dintre semnatari, membri CA al TVR, Sorin Ilieșiu și Cristian Petcu, înțeleg și respectă prevederile legale referitoare la Covid-19.  Se poate lesne vedea cum domniile lor, în ciuda și disprețul avertismentelor repetate, stau fără mască într-un spațiu interior, în condițiile în care crește alarmant numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus iar Managementul TVR continuă să adopte măsuri de protecţie pentru salariaţii instituţiei.


Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol